poniedziałek, 25 stycznia 2016

Zupa Caldo verde


3- 4 ziemniaki
2 duże cebule
5 ząbków czosnku
sól, pieprz
bulion z kurczaka lub warzywny
kapusta galicyjska 5 liści, posiekane bardzo drobno we wstążeczki
oliwa z oliwek
kiełbasa chorizo

Ziemniaki, cebulę oraz czosnek podsmażamy na oliwie z oliwek, kiedy się podsmaża wszystko zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości, następnie blendujemy, do zblendowanej zupy dodajemy kapustę, plastry kiełbasy chorizo i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze 6 - 7 min, doprawiamy solą i pieprzem, Zupa jest prosta, dietetyczna i rozgrzewająca, w przypadku braku kapusty galicyjskiej można zastąpić ją jarmużem.

Przepis MORANGO, a tu o samej kapuście.
Zdjęcie z Wikipedii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz