piątek, 22 stycznia 2016

Blińczyki leningradzkie

Naleśniki:
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • Olej do smażenia
Składniki zmiksować na na gładką masę.Smażyć cienkie naleśniki po jednej stronie.
Farsz:
  • 1 kg słodkiej kapusty
  • 2 jajka
  • 15 dkg cebuli
  • sól, pieprz
  • olej (smaczniejsze jest masło)
Kapustę poszatkować i obsmażyć porcjami na patelni (nie rumieniąc).
Przekładać do garnka i dusić z jajami, posiekaną cebulą, olejem, pieprzem i solą.
Gotową nakładać na usmażoną stronę naleśników, składać w kopertę i układać na patelni.
Podsmażyć z dwóch stron na złoty kolor.
Potrawa dość pracochłonna, ale warta zachodu. 
Jest to stary przepis,który dzisiaj pewnie nosiłby nazwę blińczyków petersburskich.
Przepis z książki I. Gumowskiej "Obiad w pół godziny" z 1980.

2 komentarze:

  1. Ja ten przepis znam z innej publikacji p. Gumowskiej. Jest to broszurka "Warzywa w naszej kuchni". Wydana gdzieś na przełomie lat 70-ych i 80-ch, na gazetowym papierze,jest kopalnią znakomitych przepisów nie tylko na czasy kartkowego niedostatku.
    Blińczyki zagościły na stałe w moim domowym jadłospisie i chociaż nieczęsto je robię, to za każdym razem witane są z uznaniem - już 3-go z kolei pokolenia w rodzinie.
    Jedna uwaga - jeśli kapusta podczas osmażania się trochę przyrumieni, to wyjdzie to farszowi wyłącznie na dobre.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jeszcze znalazłam ten przepis w innej książce p. Ireny "Bądź zdrów smacznego! O odżywczych i leczniczych właściwościach roślin". Moje wydanie jest z 1984, ale to już III

      Usuń