1/2 kg śledzi solonych
1 cebula
Zalewa:
50 ml octu 10%
1 łyżeczka curry
200 g cukru (!)
100 ml mleka
100 ml oleju
1 cebula
Zalewa:
50 ml octu 10%
1 łyżeczka curry
200 g cukru (!)
100 ml mleka
100 ml oleju
Ocet
zagotować z dodatkiem cukru i curry. To nie pomyłka: cukru ma być 200 g .
Gdy wystygnie, dodać mleko i olej. Wszystko wymieszać.
Śledzie wymoczyć, następnie pokroić w małe kawałki. Cebulę pokroić w
plasterki i ułożyć ze śledziami warstwami w naczyniu. Zalać przygotowanym
wcześniej sosem, zostawić w lodówce na 24 h.
Jak długo można przechowywać takiego sledzika w lodowce
OdpowiedzUsuńDi miesiąca spokojnie, ale zwykle zostają zjedzone wcześniej :D
Usuń