sobota, 6 grudnia 2014

Wigilia wg Hanny Szymanderskiej

Propozycje na dania wigilijne Hanny Szymanderskiej z jej książki "Polska Wigilia" (1987):
Propozycja I
Barszcz czerwony z uszkami 
Śledzie w śmietanie 
Szczupak po żydowsku
Karp na szaro
Lin a la flaczki
Łazanki z kapustą
Kotlety z suszonych grzybów 
Łamańce z makiem
Kompot z suszonych śliwek
Propozycja II 
Zupa migdałowa 
Śledź po królewsku 
Szczupak z chrzanem
Ryba w sosie winno-orzechowym 
Kapusta z grzybami i krokietami 
Łazanki z makiem
Wigilijne ciasteczka
Kutia
Kompot ze śliwek
Propozycja III
Zupa rybna z pulpetami 
Rolmopsy
Lin w czerwonej kapuście
Zrazy z leszcza po żydowsku 
Karp w szarym sosie
Bliny ze śledziem
Kutia
Wigilijne ciasteczka
Kompot z suszonych owoców
Propozycja IV
Zupa grzybowa z kluseczkami 
Śledzie w sosie musztardowym 
Szczupak po żydowsku
Karp po polsku
Knysze z kapustą
Budyń z ryby
Łamańce z makiem
Piernik
Kompot z suszonych owoców
Propozycja V
Zupa grzybowa z kładzionymi kluseczkami 
Sałatka śledziowa
Karp zapiekany pod beszamelem 
Lin po żydowsku
Budyń z ryby w sosie chrzanowym 
Knysze z kapustą
Pierożki z suszonymi śliwkami 
Łamańce z makiem
Kisiel ananasowy
Wigilijne ciasteczka
Kawa, herbata
Wszystkie potrawy są w/w książce. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz