czwartek, 13 czerwca 2013

Zupa z soczewicy

400 g soczewicy czerwonej
2 cebule
2 - 3 ząbki czosnku
2 pomidory lub 1/2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
2 łyżeczki curry
2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki imbiru
chili
liść laurowy
2 1/2  - 3 l wywaru warzywnego
sól, pieprz
oliwa lub masło
Soczewicę dokładnie opłukać, zalać wrzątkiem i zagotować. Czosnek i cebulę posiekać i zeszklić na tłuszczu, dodać do tego przyprawy, podsmażyć. Podlać 1/2 szklanki wywaru i dusić ok. 10 min. Dodać do soczewicy razem z pokrojonymi pomidorami i gotować ok 40 min. (do miękkości soczewicy). |Ew. dosolić.
Kolacja w czasie sesji! Zielnik Kuchenny 2013

1 komentarz: