środa, 5 czerwca 2013

Zapiekanka z pęczakiem i okrą

1 szklanka ugotowanego pęczaku
1 puszka okry w pomidorach (niekoniecznie)
1 pomidor
1 jabłko
10 - 15 dkg dowolnej wędliny (ew. resztki pieczeni)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
3 łyżki śmietany
ser żółty
przyprawy (użyłam  Ras el Hannout, w której jest m. in.: curry, kolendra, kumin, papryka, sól, pieprz, koper, ziele angielskie, ale oczywiście każdy użyje to co lubi).
Jabłko i pomidor obrać ze skórki. Składniki pokroić w kostkę. Wędlinę podsmażyć razem z cebulą i czosnkiem, dodać do pęczaku. Wymieszać z pomidorem, jabłkiem i okrą. Przyprawić do smaku. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać jajkiem wymieszanym ze śmietaną. Na wierzch ser - zapiekać ok. 30 min. w średnim piecu (pod przykryciem). Miałam okrę w spiżarce, ale nie jest konieczna. Równie dobrym dodatkiem byłaby np. fasola w pomidorach. Można dodać kukurydzę czy groszek - pełna dowolność, jak to w zapiekankach! Pęczak można zastąpić ugotowanym ryżem czy nawet makaronem. najważniejsze, że danie robi się właściwie samo i daje dużo energii.
  Kolacja w czasie sesji!

5 komentarzy:

  1. Wdzięczna jestem za przepisy z pęczakiem , bardzo zdrowe , ale okra,gdzie to zdobyć ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Korzystam z wysyłkowych sklepów arabskich lub z sieci sklepów Kuchnie Świata.

      Usuń
  2. Ottima insalata...buona e sana! Ciao ..a presto!

    OdpowiedzUsuń