wtorek, 11 czerwca 2013

Pierogi z mięsem i szczypiorkiem

Ciasto na pierogi - ulubione.
U mnie:
3 szklaneki mąki
1 szklanka wrzącej wody
1 łyżka oleju
sól
Jajka nie dodaję, bo wg. mnie ciasto jest z nim twardsze.
Farsz:
1/2 kg podrobów lub mięsa z rosołu
2 cebule uduszone na maśle na złoto (u mnie duża ilość szczypioru z cebuli - cebuli zabrakło, a szczypior pięknie rośnie w doniczce)
1 jajko
sól, pieprz
ew. trochę tartej bułki - aby farsz miał odpowiednią konsystencję
Podroby myjemy (nerki dokładnie wypłukać w kilka razy, a nawet wymoczyć), podsmażamy na tłuszczu. Mielimy i nadziewamy pierogi. Na zdjęciu posypane dużą ilością natki i kwiatami szczypiorku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz