środa, 24 sierpnia 2011

Minestrone

(przepis na 2 porcje)
1 szklanka świeżej fasoli białej Jaś
1 mały listek laurowy
1 mała cebula
1 marchewka, obrana i posiekana
1/2 selera, obranego i drobno posiekanego lub kilka łodyg naciowego
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
oliwa
1 pomidor, obrany ze skórki i posiekany
1/2 małej cukinii, pokrojonej wzdłuż na ćwiartki, a następnie na plasterki
1/2 czerwonej papryki, posiekanej drobno
2 łyżki kukurydzy
kostka rosołowa lub rosół
50 g suchego makaronu - drobnego
kawałek parmezanu
oliwa
ew. dynia, groszek, fasolka szparagowa, ziemniaczek - wszystko obrane i posiekane drobno
Można dodać boczek wędzony. Ja makaron gotuję w zupie, ale tylko w porcji, która zamierzam zjeść, jeśli ma zostać na później to lepiej ugotować makaron osobno. Dobrym dodatkiem jest też ryż.
Lepsza jest jakakolwiek drobna fasolka, ale niestety nie miałam.
Zamiast kostki rosołowej czy rosołku można gotować tylko na wodzie i dodać boczek lub trochę masła czy oliwy. Ser obowiązkowy!!
Włoszki dodają do gotowania kawałek skórki z parmezanu (można tam kupić takie skórki za parę centów albo zbierać z sera).

Trzeci Letni Festiwal Zupy
Warzywa psiankowate
Paprykujemy 2
Cukinia 2011
Kuchnie Świata... Od kuchni

5 komentarzy:

  1. Już od jakiegoś czasu chcę zrobić tą zupę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Beato masz bardzo inspirujące przepisy, wybacz że tak długo nie umieszczałam przepisu na moje suszone pomidory, ale już jest więc zapraszam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Minę stroję jak się patrzy ;) Pyszna i pożywna!

    OdpowiedzUsuń