poniedziałek, 24 stycznia 2011

Sernik wiedeński wg Cioci Hani

• 1,20 kg białego sera (zmielić jeden raz)
• 6 – 7 jajek
• 2 szklanki cukru + zapach
• ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
• ½ kostki margaryny + do wysmarowania formy (jeszcze lepsze masło)
• Skórka pomarańczowa (usmażona w cukrze)
Żółtka utrzeć z cukrem i tłuszczem, dodać zmielony ser, proszek do pieczenia, budyń, skórkę i dobrze wyrobić ręką (czystą).
Ubić pianę, lekko wymieszać i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką – duża blacha.
Do ciepłego piekarnika – 1 godzina na średnim ogniu.
Posypać cukrem pudrem wg. uznania.

2 komentarze:

  1. Zestaw surowców zapowiada przyjemny w smaku końcowy efekt. Natomiast jeżeli wolno, koleżeńska rada. Margarynę w całości powinno się zastąpić masłem :-) Będzie o 100% smaczniejszy.
    Zapraszam do lektury na temat wiedeńskiego sernika na miniony Dzień Babci

    http://barwysmaku.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. też używam obecnie masła, ale przepis z margaryną jest oryginalny - sprzed ponad 20 lat!! a wtedy masło...

    OdpowiedzUsuń