sobota, 29 stycznia 2011

Makowiec (ciasto krucho - drożdżowe)

40 dkg mąki pszennej
15 dkg masła
5 dkg drożdży dokładnie rozmieszanych w 3 łyżkach lekko kwaśnej śmietany
cukier waniliowy
2 czubate łyżki cukru pudru
2 jajka
2 żółtka
1/3 łyżeczki soli
Wszystko posiekać nożem na stolnicy. Gdy składniki dobrze się złączą zagnieść ciasto - powinno być niezbyt ścisłe i lśniące. Rozwałkować na lekko omączonej stolnicy, nałożyć mak (zostawić ok. 2 cm od brzegu), zwinąć i ostrożnie przenieść do foremki wysmarowanej masłem, ew. wyłożoną pergaminem do pieczenia. Zostawić na godzinę, by ciasto wyrosło, można po nakłuwać ostrym drewienkiem, wówczas unika się spękania.
Makowiec włożyć do średniego gorącego piekarnika, piec 45 - 50 minut.
Mak
40 dkg maku zalać 1 l gorącej wody i gotować ok. 30 minut na małym ogniu.
Mak osączyć na sitku, zemleć 2- 3 razy.
W rondlu rozpuścić 15 dkg masła, 3/4 szklanki miodu, dodać cukier waniliowy, 10 dkg posiekanych orzechów (także inne bakalie). Dodać mak i smażyć przez ok. 15 minut często mieszając, aby się nie przypalił.
Nieco ochłodzić, dodać 3 - 4 żółtka, utarte ze szklanką cukru i sztywno ubitą pianę z białek. Można dodać kieliszek rumu. Letni mak nakłada się na ciasto.
Przepis sprawdzony wiele razy!!!
Mnie wychodzą z tego przepisu 2 makowce.

1 komentarz:

  1. Jak przeczytałam przepis, to znowu zapachniało mi świętami. Zapisuję przepis na ogórki (z wcześniejszego posta). Jadłam dzisiaj podobne i były genialne w smaku. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń