1 szklanka suchego ryżu
1/2 kg kawałków różnych wędlin
2 - 3 marchewki
kawałek pora
1 cebula
1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku
jak mamy można dodać parę pieczarek, seler i pietruszkę
2 szklanki rosołu lub wody
przyprawy (dowolne)
2 łyżki oleju
Jarzyny posiekać, korzeniowe zetrzeć na grubej tarce, grzyby pokroić w plasterki.. Można użyć gotową mrożonkę warzywną.
Ryż, wędliny i jarzyny wymieszać dokładnie z przyprawami i olejem.
Wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać gorącym rosołem i włożyć do gorącego piekarnika (180*C) i piec pod przykryciem ok. 30 minut.
Wymieszać ponownie, sprawdzić czy ryż jest miękki i zostawić na kilka minut do odpoczęcia.
M. zjadł zapiekankę z ketchupem, ja z surówką z cykorii.
1/2 kg kawałków różnych wędlin
2 - 3 marchewki
kawałek pora
1 cebula
1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku
jak mamy można dodać parę pieczarek, seler i pietruszkę
2 szklanki rosołu lub wody
przyprawy (dowolne)
2 łyżki oleju
Jarzyny posiekać, korzeniowe zetrzeć na grubej tarce, grzyby pokroić w plasterki.. Można użyć gotową mrożonkę warzywną.
Ryż, wędliny i jarzyny wymieszać dokładnie z przyprawami i olejem.
Wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać gorącym rosołem i włożyć do gorącego piekarnika (180*C) i piec pod przykryciem ok. 30 minut.
Wymieszać ponownie, sprawdzić czy ryż jest miękki i zostawić na kilka minut do odpoczęcia.
M. zjadł zapiekankę z ketchupem, ja z surówką z cykorii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz