Śledzie po obiedzie
Bardzo w kuchni gniewały się śledzie, 
Że nikt nie chce ich jeść po obiedzie, 
Tak jak gdyby istniały powody, 
Wyżej cenić owoce lub lody. 
Przed obiadem dobry jest śledź, 
A po obiedzie - cicho siedź! 
Kucharzowi zrobiło się przykro: 
Taki śledzik, czy z mleczkiem, czy z ikrą, 
Przed obiadem to przysmak nie lada, 
Lecz na deser się śledzi nie jada. 
Przed obiadem dobry jest śledź, 
A po obiedzie - cicho siedź! 
Na to śledzie: "To pan niech się biedzi, 
Niech ukręci pan lody ze śledzi, 
Bo nie w smak nam są takie zwyczaje, 
Że się śledzi na deser nie daje. 
Przed obiadem dobry jest śledź, 
A po obiedzie - cicho siedź?" 
Kucharz słuchał milczący i blady, 
Tegoż dnia jeszcze odszedł z posady, 
Nawet nie chciał zgotować kolacji, 
Bo, doprawdy, czyż śledź nie ma racji? 
Przed obiadem dobry jest śledź, 
A po obiedzie - cicho siedź! 
Jan Brzechwa 
Śledzie na słodko (norweskie)
4 marynowane śledzie w oleju
2 - 3 cebule
1 łyżka oliwy
kilka suszonych grzybów
kawałek pora
2 - 3 łyżki rodzynek
sól, pieprz, cukier
Grzyby namoczyć, gotować przez 20 minut, a następnie odsączyć i pokroić w paski .
Śledzie pokroić na dzwonka .
Rodzynki sparzyć .
Cebulę pokroić w piórka .
Pora oczyścić i pokroić w paski.
Na patelni, na oliwie zeszklić cebulę i por .
Następnie wlać dwie łyżki wywaru z grzybów i dodać grzyby oraz rodzynki .
Przyprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru .
Na koniec wystudzić i połączyć z pokrojonymi śledziami.
Śledzie na słodko (norweskie)
4 marynowane śledzie w oleju
2 - 3 cebule
1 łyżka oliwy
kilka suszonych grzybów
kawałek pora
2 - 3 łyżki rodzynek
sól, pieprz, cukier
Grzyby namoczyć, gotować przez 20 minut, a następnie odsączyć i pokroić w paski .
Śledzie pokroić na dzwonka .
Rodzynki sparzyć .
Cebulę pokroić w piórka .
Pora oczyścić i pokroić w paski.
Na patelni, na oliwie zeszklić cebulę i por .
Następnie wlać dwie łyżki wywaru z grzybów i dodać grzyby oraz rodzynki .
Przyprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru .
Na koniec wystudzić i połączyć z pokrojonymi śledziami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz