środa, 24 sierpnia 2016

Pasta pugliese

Przepis Pani Tessy Capponi - Borawskiej na 4 osoby
- 0,5 kg krótkiego makaronu np. penne
- 1 kg pomidorów,
- 8 łyżek dobrej oliwy z oliwek,
- 1 cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- czarne oliwki pokrojone w talarki,
- oregano,
- sól, pieprz.
Sparzyć pomidory, zdjąć z nich skórkę i pokroić w kawałki.
Cebulę pokroić w cienkie talarki.
Oliwę wymieszać z roztartymi ząbkami czosnku.
Do żaroodpornego naczynia wlać połowę oliwy z czosnkiem, następnie połowę suchego (UWAGA: NIE GOTOWANEGO) makaronu.
Na makaron wyłożyć połowę pomidorów, na pomidory połowę cebuli, oliwek, posypać oregano, solą i pieprzem.
Następnie wszystko trzeba powtórzyć rozpoczynając od makaronu, potem pomidory, cebula, oliwki, oregano, sól, pieprz i na koniec oliwa.
Przykryć naczynie i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na ok. 1 godzinę, z tym, że po upływie 1/2 godziny całość należy wymieszać, przykryć i wstawić z powrotem do piekarnika.
Nie wolno dodawać wody. Ta potrawa polega na tym, że makaron gotuje się w soku z pomidorów i oliwie i wspaniale nimi nasiąka. Jeśli zacznie się przypalać, należy zmniejszyć temperaturę pieczenia.
Grzechem jest również posypywanie tej pasty serem - nawet parmezanem. Idealnie smakuje tylko w tym bosko - genialnym zestawieniu składników.
Polecam kupić makaron dobrej jakości, najlepiej włoski. Z byle jakiego nie wychodzi dobrze.

1 komentarz: