1 kg ziemniaków
10 dkg suszonych śliwek
20 dkg pieczarek
tłuszcz (olej, smalec, margaryna)
20 dkg wątróbki z drobiu
1/2 szklanki śmietany
natka pietruszki
sól i pieprz do smaku
Ziemniaki umyć, obrać, pokrajać w cząstki (jak czosnek); zalać wrzącą osoloną wodą, ugotować, odcedzić. Śliwki umyć, namoczyć, ugotować i przetrzeć. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć. Wątróbkę obrać z błon, opłukać, większe kawałki przekrajać na pół, usmażyć, połączyć z ziemniakami, pieczarkami, doprawić do smaku. Następnie przełożyć do naczynia wysmarowanego tłuszczem, wyrównać powierzchnię, polać doprawioną śmietaną wymieszaną z przecierem ze śliwek i posiekaną natką pietruszki, zapiec. Podawać z surówkami.
H. Dębski, D. Dębska; "Warzywa w kuchni", 1989
10 dkg suszonych śliwek
20 dkg pieczarek
tłuszcz (olej, smalec, margaryna)
20 dkg wątróbki z drobiu
1/2 szklanki śmietany
natka pietruszki
sól i pieprz do smaku
Ziemniaki umyć, obrać, pokrajać w cząstki (jak czosnek); zalać wrzącą osoloną wodą, ugotować, odcedzić. Śliwki umyć, namoczyć, ugotować i przetrzeć. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć. Wątróbkę obrać z błon, opłukać, większe kawałki przekrajać na pół, usmażyć, połączyć z ziemniakami, pieczarkami, doprawić do smaku. Następnie przełożyć do naczynia wysmarowanego tłuszczem, wyrównać powierzchnię, polać doprawioną śmietaną wymieszaną z przecierem ze śliwek i posiekaną natką pietruszki, zapiec. Podawać z surówkami.
H. Dębski, D. Dębska; "Warzywa w kuchni", 1989
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz