niedziela, 23 czerwca 2013

Murzynek

2 1/2 szklanki mąki
20 dkg masła
4 jajka
1 szklanka mleka
2 szklanki cukru
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mleko, cukier , masło i kakao podgrzewać. Odlać 1/2 szklanki na polewę, a do reszty (po ostudzeniu) dodać pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać, wlać do formy i piec ok. 1 godziny.
Na wierzch polewa i ew. posypać kokosem.


niedziela, 16 czerwca 2013

Ciecierzyca smażona

1 paczka suchej ciecierzycy (ok. 40 dkg) - namoczonej na 12 godzin
Ciecierzycę gotować przez ok. 20 minut, nie solić.
Można gotować w wodzie, w której się moczyła lub świeżej.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać paprykę (ostrą i słodką) - 2 łyżeczki, sól, pieprz. Mozna oczywiście dodać inne ulubione przyprawy.
Smażyć ok 30 minut.
Pyszna przegryzka do piwa!
Ciecierzyca w roli głównej

Pita z kurczakiem

4 pity - gotowce
1 podwójna pierś kurczaka pokrojona w paski, doprawiona przyprawa do gyrosa, shoarmy itp, oraz usmażona na oleju
cebula
pomidor
ogórek
ew. kapusta pekińska
sos koperkowo - czosnkowy (koper, czosnek, 3 łyżki majonezu, 3 łyżki śmietany, sól, pieprz)
sos pomidorowy ostry (ew. dodać harissę)
Warzywa pokroić w paski.
Podgrzać pity (toster, grill, piekarnik) i nakładać nadzienie.
Kolacja w czasie sesji!

Spaghetti aglio olio e peperoncino

Na 2 porcje:
200 g makaronu
3 - 4 ząbki czosnku
1/2 szklanki oliwy
1 łyżeczka peperoncino
sól
Makaron ugotować al dente. Na oliwie zeszklić posiekany czosnek, pod koniec dodać peperoncino - nie przypalić, bo będzie gorzkie!
Wymieszać.
Posypać parmezanem, można dodać siekaną pietruszkę.
Kolacja w czasie sesji!

czwartek, 13 czerwca 2013

Kiełbasa i kaszanka z grilla

4 kiełbaski (zwyczajna, śląska itp.)
4 kaszanki
1 duża cebula
4 ząbki czosnki
1 duże jabłko
olej
2 - 3 łyżki dżemu (najlepszy morelowy, ale nie miałam i wzięłam wiśniowy)
harissa lub sambal oelek  (lub inna ostra pasta paprykowa) - ilość zależna od naszych upodobań
sól, pieprz ziołowy
majeranek
 Kiełbasy naciąć i posmarować glazurą zrobioną z dżemu i pasty paprykowej. Zostawić w lodówce na 2 - 3 godziny.
Folię aluminiową posmarować olejem, ułożyć na niej kaszankę, plasterki czosnku, cebuli i jabłek. Posypać pieprzem ziołowym i majerankiem. Zawinąć.
Upiec na grillu - można również w piekarniku . Pyszne z sałatką ziemniaczaną.

Zupa z soczewicy

400 g soczewicy czerwonej
2 cebule
2 - 3 ząbki czosnku
2 pomidory lub 1/2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
2 łyżeczki curry
2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki imbiru
chili
liść laurowy
2 1/2  - 3 l wywaru warzywnego
sól, pieprz
oliwa lub masło
Soczewicę dokładnie opłukać, zalać wrzątkiem i zagotować. Czosnek i cebulę posiekać i zeszklić na tłuszczu, dodać do tego przyprawy, podsmażyć. Podlać 1/2 szklanki wywaru i dusić ok. 10 min. Dodać do soczewicy razem z pokrojonymi pomidorami i gotować ok 40 min. (do miękkości soczewicy). |Ew. dosolić.
Kolacja w czasie sesji! Zielnik Kuchenny 2013

Wspomnienie

Kto pamięta obrazki tego typu?

Sałatka ziemniaczna

10 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
1 cebula
2 - 3 ogórki kiszone lub konserwowe (użyłam konserwowych w zalewie musztardowej)
ew. 10 - 15 dkg boczku
oliwa
sól, pieprz
1/2 - 1 szklanki rosołu
2 łyżki octu winnego
1 łyżka ostrej musztardy
szczypiorek (u mnie szczypior)
Ziemniaki pokroić w talarki.
Na tłuszczu podsmażyć boczek i potem dodać cebulę. Zeszklić i dodać do ziemniaków. Dodać pokrojone drobno ogórki. Ocet wymieszać z ciepłym rosołem i musztardą. Zalać tym sosem sałatkę. Pyszny dodatek do dań z grilla.
Kolacja w czasie sesji!

Kto zna?

Czy ktoś zna te jagody? Poziomko podobne, owocowały ok. miesiąc temu we Włoszech.

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem


naleśniki wg ulubionego przepisu
paczka szpinaku mrożonego lub 1 kg świeżego
20 dkg białego sera
sól, pieprz

  

wtorek, 11 czerwca 2013

Młoda kapusta z koperkiem

1/2 - 1 młoda kapusta
pęczek koperku
1 łyżka masła lub oleju
1 cebula
sól, pieprz
ew. mąka, śmietana
Kapustę poszatkować i posolić. Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle, dodać kapustę, podlać wodą i dusić do miękkości. Doprawić do smaku. Dodać posiekany koperek. Można zagęścić mąką lub dodać śmietanę.

Pierogi z mięsem i szczypiorkiem

Ciasto na pierogi - ulubione.
U mnie:
3 szklaneki mąki
1 szklanka wrzącej wody
1 łyżka oleju
sól
Jajka nie dodaję, bo wg. mnie ciasto jest z nim twardsze.
Farsz:
1/2 kg podrobów lub mięsa z rosołu
2 cebule uduszone na maśle na złoto (u mnie duża ilość szczypioru z cebuli - cebuli zabrakło, a szczypior pięknie rośnie w doniczce)
1 jajko
sól, pieprz
ew. trochę tartej bułki - aby farsz miał odpowiednią konsystencję
Podroby myjemy (nerki dokładnie wypłukać w kilka razy, a nawet wymoczyć), podsmażamy na tłuszczu. Mielimy i nadziewamy pierogi. Na zdjęciu posypane dużą ilością natki i kwiatami szczypiorku.

Ryż z truskawkami

1 woreczek ryżu
1 szklanka truskawek - kilka odłożyć do dekoracji
1 szklanka śmietany - ew. jogurtu
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Truskawki miksujemy ze śmietaną - można dodać trochę cukru. Szybkie i pyszne!
Truskawkowy zawrót głowy 2013 Czerwone owoce w roli głównej Kolacja w czasie sesji!

środa, 5 czerwca 2013

Zapiekanka z pęczakiem i okrą

1 szklanka ugotowanego pęczaku
1 puszka okry w pomidorach (niekoniecznie)
1 pomidor
1 jabłko
10 - 15 dkg dowolnej wędliny (ew. resztki pieczeni)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
3 łyżki śmietany
ser żółty
przyprawy (użyłam  Ras el Hannout, w której jest m. in.: curry, kolendra, kumin, papryka, sól, pieprz, koper, ziele angielskie, ale oczywiście każdy użyje to co lubi).
Jabłko i pomidor obrać ze skórki. Składniki pokroić w kostkę. Wędlinę podsmażyć razem z cebulą i czosnkiem, dodać do pęczaku. Wymieszać z pomidorem, jabłkiem i okrą. Przyprawić do smaku. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać jajkiem wymieszanym ze śmietaną. Na wierzch ser - zapiekać ok. 30 min. w średnim piecu (pod przykryciem). Miałam okrę w spiżarce, ale nie jest konieczna. Równie dobrym dodatkiem byłaby np. fasola w pomidorach. Można dodać kukurydzę czy groszek - pełna dowolność, jak to w zapiekankach! Pęczak można zastąpić ugotowanym ryżem czy nawet makaronem. najważniejsze, że danie robi się właściwie samo i daje dużo energii.
  Kolacja w czasie sesji!