niedziela, 23 stycznia 2011

Ogórki po meksykańsku

Przepis na sezon ogórkowy, ale zapisuję żeby mi się nie zgubił.
Pokroić w podłużne paski 2,5 kg małych ogórków gruntowych.
Zasypać je 4 łyżkami soli.
Pozostawić pod przykryciem na 6 godzin.
Następnie odcedzić wodę, która wydzieliła się z ogórków pod wpływem soli.
Dodać 1,5 łyżeczki chili (w proszku) i duży wyciśnięty ząbek czosnku.
Przygotowanie zalewy:
1,5 szklanki octu (10%).
Dodać do tego 60 dkg cukru i 8 łyżek oleju.
Zalewę zagotować.
Przygotowaną zalewą zalewamy ogórki przygotowane wcześniej i to wszystko pozostawiamy na mniej więcej 12 godzin. Poźniej możemy już przekładać do słoików. Słoiki gotujemy przez około 5 - 8 minut.
www.dzialkowcy.info
Kuchnie Świata... Od kuchni
Akcja przetwory 2011

1 komentarz:

  1. Znam ten przepis i jest wyśmienity:) W moim domu co roku przygotowujemy tak ogórki:)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń