czwartek, 31 grudnia 2009

Zampone i cotechino




Zampone to faszerowane nóżki wieprzowe, podawane we Włoszech na kolację noworoczną w towarzystwie soczewicy.
Zampone to jest cała świńska nóżka, którą rzeźnik musi najpierw wytrybować czyli pozbawić kości nie uszkadzając powłoki to jest skóry i warstwy tłuszczyku. Z tej rury musi też umiejętnie wyjąć mięso. A że jest go w wieprzowej nóżce niezbyt dużo dodaje kawałki z innych części i miele je z dodatkiem ziół oraz przypraw, a potem nadziewa tym rurkę wieprzową zakończoną raciczką. Górną część nóżki zszywa się. I teraz zampone jest gotowe do dalszej obróbki przez kucharza. Gotuje się je dość długo (ponad godzinę a czasem i dłużej).
Cotechino to rodzaj kiełbasy wieprzowej do gotowania, odmiennie do zampone, to nadzienie jest w jelicie. Gotować ostrożnie, aby nie pękło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz