środa, 30 grudnia 2009

Soczewica jadalna




Soczewica jadalna (Lens culinaris Medik.) - gatunek rośliny jednorocznej lub dwuletniej z rodziny bobowatych. Pochodzi z zachodniej Azji. W Polsce jest uprawiana, czasami (rzadko) dziczejąca (efemerofit).
Uprawiana na smaczne i pożywne nasiona, które do spożycia nadają się po ugotowaniu. Można także wytwarzać z nich mąkę.
Uprawiana była już 2 tys. lat p.n.e. Jej nasiona były podstawą wyżywienia w Starożytnym Egipcie, Grecji, Rzymie. Obecnie uprawiana jest głównie w Bangladeszu, Indiach, Turcji, Hiszpanii, Egipcie, a także w USA. Jest też rośliną pastewną.
W Biblii w Księdze Rodzaju za gotowaną soczewicę Ezaw odstąpił Jakubowi przywilej pierworództwa.
We Włoszech tradycyjnie jedzona w Sylwestra - ponoć przynosi pieniądze - w towarzystwie zampone (wędlina z okolic Modeny, coś jak mielone mięso w skórze z nogi świnki, jedzone na gorąco).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz