czwartek, 9 sierpnia 2012

Tortiglioni z tuńczykiem

40 dag makaronu tortiglioni (rurki)
6 średnich dojrzałych pomidorów
2 puszki tuńczyka w oleju
2 łyżki posiekanych kaparów
1 łyżka pokrojonych w plasterki zielonych oliwek
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Pomidory sparzyć, obrać ze skórek. Miąższ pokroić w kostkę. Tuńczyka osączyć z oleju. Rozdrobnić widelcem. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić pomidory, tuńczyka, kapary i oliwki. Dusić bez przykrycia 15 min, do uzyskania konsystencji średnio gęstego sosu. Doprawić solą i pieprzem.
Makaron ugotować al dente w dużej ilości lekko osolonej wody. Odcedzić.
Tak przygotowanym sosem polać makaron. Podawać bardzo gorące.

2 komentarze:

  1. A jakie pyszne! Kapary mam zeszłoroczne zrobione z nasion nasturcji. Dzisiaj użyłam je do nadzienia ostrych papryczek - tuńczyk + kapary. Miały być rozdrobnione melakserem, ale mój odmówił współpracy!

    OdpowiedzUsuń