sobota, 4 sierpnia 2012

Mięso w sosie chrzanowym



1/2 l wody,
125 g mięsa cielęcego,
kawałek marchewki, selera, korzenia pietruszki.

Zagotować wodę, włożyć do niej mięso i gotować przez 45 minut. Dodać oczyszczone, pokrojone na drobne kawałki warzywa i gotować dalsze 30 minut. Wyłożyć mięso na rozgrzany talerz i polać odrobiną wywaru.
Do tego sos z chrzanu:
1 łyżka ubitej śmietany,
1 łyżeczka tartego chrzanu,
kilka kropel soku cytrynowego.

Jedna porcja zawiera: 356 mg potasu, 148 mg fosforu, 85 mg sodu.
Jedna porcja! Zdjęcie z Wikipedii.

1 komentarz:

  1. juz od dawna myślę, aby zrobić jakieś mięso w sosie chrzanowym
    Mięso na zdjęciu wygląda dość wiórowato i sucho.
    Wg mnie lepiej wstawiać własne zdjęcia dań niż z Internetu, przepis jest wtedy bardziej autentyczny i czytelnik ma pewność, że danie powinno na jego podstawie wyjść.

    OdpowiedzUsuń