1/2 kg mąki
400 ml ciepłej wody
14 g suchych drożdży
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
4 łyżki płatków owsianych
dowolne przyprawy (dzisiaj dodałam suszoną pietruszkę)
siemię lniane, słonecznik lub inne ziarna
Wyrobić ciasto (ew. dodać więcej mąki), pozostawić do wyrośnięcia - ok. 30 minut. Wyrośnięte ciasto delikatnie wyrobić i włożyć do formy - zostawić ponownie do wyrośnięcia. Pieczemy ok 1 godziny w temp. 200*C (nagrzewam piekarnik jak zaczynam wyrabiać ciasto).
Mała modyfikacja, całkowicie wystarczy 7 g suchych drożdży.
400 ml ciepłej wody
14 g suchych drożdży
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
4 łyżki płatków owsianych
dowolne przyprawy (dzisiaj dodałam suszoną pietruszkę)
siemię lniane, słonecznik lub inne ziarna
Wyrobić ciasto (ew. dodać więcej mąki), pozostawić do wyrośnięcia - ok. 30 minut. Wyrośnięte ciasto delikatnie wyrobić i włożyć do formy - zostawić ponownie do wyrośnięcia. Pieczemy ok 1 godziny w temp. 200*C (nagrzewam piekarnik jak zaczynam wyrabiać ciasto).
Mała modyfikacja, całkowicie wystarczy 7 g suchych drożdży.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz