- 1 1/2 kg ziemniaków
- cebula
- 1/2 kg boczku parzonego
- sól, pieprz
- majeranek
- 2 jajka surowe
- 3 - 4 łyżki mąki
- szklanka śmietany 18%
- tłuszcz do blaszki
Ziemniaki i cebulę mielimy tak jak na placki kartoflane, dodajemy do tego sporą ilość majeranku, jajka - solimy i dodajemy pieprz. Połowę boczku kroimy na malutkie kawałeczki i smażymy, - po usmażeniu wrzucamy do zmielonych ziemniaków, dodajemy śmietanę. Drugą połowę kroimy w cieniutkie plasterki. Do ziemniaków z resztą dodajemy mąkę, konsystencja ma być gęstej śmietany, ale nie za gęste. Mieszamy wszystko - keksówkę natłuszczamy i przekładamy zawartość. Na wierzch układamy plasterki boczku.
Wkładamy do piekarnika na ok 1,5 godz - 160 stopni. Wierzch musi zbrązowieć ładnie.
Jestem tu po raz pierwszy i spodobało mi się. La cuccina di povera oraz dużo niezależności, przepis oczywiście do wykorzystania. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń