sobota, 12 kwietnia 2014

Pyrczak - babka ziemniaczana

  • 1 1/2 kg ziemniaków
  • cebula
  • 1/2 kg boczku parzonego
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • 2 jajka surowe
  • 3 - 4 łyżki mąki
  • szklanka śmietany 18%
  • tłuszcz do blaszki
Ziemniaki i cebulę mielimy tak jak na placki kartoflane, dodajemy do tego sporą ilość majeranku, jajka -  solimy i dodajemy pieprz. Połowę boczku kroimy na malutkie kawałeczki i smażymy, - po usmażeniu wrzucamy do zmielonych ziemniaków, dodajemy śmietanę. Drugą połowę kroimy w cieniutkie plasterki. Do ziemniaków z resztą dodajemy mąkę, konsystencja ma być gęstej śmietany, ale nie za gęste. Mieszamy wszystko - keksówkę natłuszczamy i przekładamy zawartość. Na wierzch układamy plasterki boczku.
Wkładamy do piekarnika na ok 1,5 godz - 160 stopni. Wierzch musi zbrązowieć ładnie.

1 komentarz:

  1. Jestem tu po raz pierwszy i spodobało mi się. La cuccina di povera oraz dużo niezależności, przepis oczywiście do wykorzystania. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń