czwartek, 30 maja 2013

Zapiekanka

5 średnich ziemniaków pokrojonych jak frytki
1 torebka zupy wiosennej mrożonej
2 - 3 cebule
ok. 30 dkg kiełbasy zwyczajnej
1 jajko
1 mały kubek śmietany 12 %
kilka plasterków sera żółtego
ulubione zioła i przyprawy (majeranek, kminek, papryka, czosnek, rozmaryn)
sól, pieprz
Ziemniaki blanszować w osolonej wodzie, warzywa również (osobno  - wodę używam tą samą). Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju , po chwili dodać pokrojoną kiełbasę i jeszcze chwilę smażyć. Wymieszać z warzywami, doprawić do smaku. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać śmietaną wymieszaną z jajkiem i ziołami (można dodać trochę wody).
Na wierzch dać plasterki sera i zapiekać ok. 30 min. w temp. 180 stopni. Ja początkowo piekę pod przykryciem, aby ser zbytnio się nie spiekł.
Podawać z surówką.
 Zielnik Kuchenny 2013

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz