1 brokuł
250 g makaronu (ulubiony kształt, ale raczej krótki)
czosnek
peperoncino
oliwa
anchois
1/2 szklanki śmietany 18%
sól
parmezan
Na oliwie podsmażyć pokrojony czosnek, dodać peperoncino i posiekane anchois. Podlać śmietaną i chwilę poddusić.
Zagotować osoloną wodę na makaron. Wrzucić do niej drobno posiekane łodygi brokuła i makaron, pod koniec gotowania dorzucić różyczki brokuła. Odcedzić i wymieszać z sosem, ew. podlać niewielką ilością wody spod makaronu.
Posypać parmezanem.
Nie podaję ilości czosnku, peperoncino i anchois, bo to zależy od własnego upodobania.
250 g makaronu (ulubiony kształt, ale raczej krótki)
czosnek
peperoncino
oliwa
anchois
1/2 szklanki śmietany 18%
sól
parmezan
Na oliwie podsmażyć pokrojony czosnek, dodać peperoncino i posiekane anchois. Podlać śmietaną i chwilę poddusić.
Zagotować osoloną wodę na makaron. Wrzucić do niej drobno posiekane łodygi brokuła i makaron, pod koniec gotowania dorzucić różyczki brokuła. Odcedzić i wymieszać z sosem, ew. podlać niewielką ilością wody spod makaronu.
Posypać parmezanem.
Nie podaję ilości czosnku, peperoncino i anchois, bo to zależy od własnego upodobania.
Jedno z moich ulubionych dań:) Dziś u nas też na obiad jest makaron z brokułem.
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w Zielonej akcji. Tylko będzie mi miło jeśli zmienisz baner na pobrany z bloga. Nie będzie miał głupiego napisu:)
Pozdrawiam!