sobota, 5 marca 2011

Pączki

1/2 kg mąki
50 g drożdży
50 g cukru
30 g stopionego masła
jajo
3 żółtka
3/4 szklanki mleka
łyżka rumu
szczypta soli
nadzienie z marmolady morelowej lub różanej
smalec do smażenia
cukier puder do posypania
Z drożdży, 10 dkg mąki, z 1 łyżki cukru i mleka ciepłego należy przygotować rozczyn (przez zmieszanie tych składników). Jajo i żółtka utrzeć na parze, dodać wyrośnięty rozczyn, przesianą mąkę, rum i sól. Całość należy wyrabiać ręką tak długo aż będzie gładkie i lśniące, a na powierzchni ukażą się pęcherzyki. Wówczas trzeba wlać stopione masło i jeszcze wyrabiać (uwaga, wyrabianie ciasta pączkowego jest szalenie ważne i decyduje o powodzeniu całego przedsięwzięcia). Wyrobione ciasto odstawić do podrośnięcia, a potem wyrzucić na stolnicę posypaną mąką, rozwałkować lekko (na grubość palca)i wycinać szklanką małe placuszki. W środek placuszków kłaść nadzienie i przykrywać drugim placuszkiem. Zlepić lekko brzegi i zostawić do wyrośnięcia. Potem wrzucać do rozpalonego tłuszczu, tak aby swobodnie pływały. Smażyć na wolnym ogniu na rumiany kolor. Odsączyć i posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz