Przepis na pączki pani Monatowej 
Do ćwierć litra słodkiej śmietanki lekko zagrzanej, ale nie 
przegotowanej (może być dobre mleko) wbić 12 żółtek, włożyć 5 łyżek 
sklarowanego masła, 6 łyżek miałkiego cukru, 4 dkg drożdży, posolić i 
wszystko doskonale razem ubić na pianę, potem wsypać 40 dkg suchej, 
dobrej mąki, wlać kieliszek alkoholu i wybijać łyżką na misce, uważając,
 aby ciasto było tak wolne jak na kładzione kluski. Gdy dostanie 
pęcherzyków, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na całą 
godzinę, a potem wyrzucić na stolnicę posypaną mąką, rozwałkować lekko 
(na grubość palca) i wycinać szklanką małe placuszki. W środek 
placuszków kłaść powidła, albo konfiturę z wiśni lub róży, przykrywać 
drugim placuszkiem. Zlepić lekko brzegi i zostawić jeszcze w ciepłym 
miejscu do wyrośnięcia. Potem wrzucać do rozpalonego smalcu, tak żeby 
swobodnie pływały. Smażyć na wolnym ogniu na rumiany kolor. Dobrze jest 
dodać do smalcu przed stopieniem łyżkę wody, a pączki nie przypalą cię. 
Przepis drugi (tańszy) wiedeński 
Pół kilograma mąki, 50 g drożdży, 50 g cukru, 30 g stopionego masła, 
jajo, 3 żółtka, 3/4 szklanki mleka, łyżka rumu, szczypta soli, nadzienie
 z marmolady morelowej (mogą być powidła), smalec do smażenia, cukier 
puder do posypania.
Z drożdży, 10 dkg mąki, z 1 łyżki cukru i mleka ciepłego należy 
przygotować rozczyn (przez delikatne zmieszanie składników). Jajo i 
żółtka utrzeć na parze, dodać wyrośnięty rozczyn, przesianą mąkę, rum i 
sól. Całość należy wyrabiać ręką tak długo aż będzie gładkie i lśniące, a
 na powierzchni ukażą się pęcherzyki. Wówczas trzeba wlać stopione masło
 i jeszcze wyrabiać (uwaga wyrabianie ciasta pączkowego jest szalenie 
ważne i decyduje o powodzeniu całego przedsięwzięcia). Wyrośnięte ciasto
 należy odstawić do podrośnięcia i dalej postępować wg. przepisu 
Monatowej.
 
Totally awesome posting! Loads of valuable data and motivation, both of which we all need!Relay welcome your work.
OdpowiedzUsuńcustom essay writing service