niedziela, 29 maja 2011

Smażone minogi w zalewie słodko-kwaśnej


300 g minogów
1 marchew
2 cebule
150 ml octu
150 ml wody
2 listki laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
2 łyżki cukru
sól
mąka do panierowania
olej do smażenia
Marchew obierz i pokrój w talarki. Cebule obierz i drobno posiekaj. Zagotuj ocet z wodą, przyprawami i warzywami. Spraw minogi, panieruj w mące i smaż ok. 3 minuty z każdej strony na rozgrzanym oleju. Usmażone przekładaj do słoja i zalewaj wcześniej przygotowaną zalewą. Odstaw na 48 godzin. Podawaj jako zakąskę.
Przepis Macieja Kuronia

czwartek, 12 maja 2011

Groszek


1 cebula
2 - 3 plasterki boczku pokrojonego w kostkę
300 g mrożonego groszku
2 łyżki przecieru pomidorowego
oliwa
sól, pieprz
Cebulę pokroić w kostkę i poddusić na oliwie, dodać boczek, groszek, przecier i przyprawy. Ew. dodać trochę wody, dusić do miękkości. Boczek można wcześniej podsmażyć i zrumienić.
Podawać jako dodatek do mięsa albo wymieszać z makaronem.

Trociniarka czerwica





Trociniarka czerwica (Cossus cossus) - owad z rzędu motyli, jeden z największych motyli występujących w Polsce.
Jest to owad o szaro-brązowym ubarwieniu, rozpiętości skrzydeł do 96 mm, ze zredukowaną ssawką. Tułów i odwłok pokryte włoskami. Owad aktywny w nocy, przylatuje do światła. Brunatno-czerwone gąsienice dorastają do 10 cm długości, są wszystkożerne, żywią się głównie drewnem drzew liściastych, zjadają też larwy innych motyli.
Do podstawowych roślin żywicielskich trociniarki należą wierzby, topole i brzozy. Jaja składane są w spękanej korze drzew. Rozwój trwa od 2-4 lat. Przepoczwarczenie następuje wewnątrz chodnika wygryzionego w drewnie lub w ziemi.
Zdjęcia gąsienicy zrobiłam w moim ogrodzie, motyl z internetu.

sobota, 7 maja 2011

Tort śmietanowy

4 jajka
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
Upiec biszkopt. Jeszcze gorący przekroić i posmarować śmietaną Piątnica 18% (1 duży kubek i 1 mały). Przykryć drugim plackiem i zostawić do ostygnięcia.
Na wierzch dać owoce i galaretkę.

piątek, 6 maja 2011

Sałatka bawarska

ziemniaki ugotowane w mundurkach, obrane
rzodkiewki
ogórek surowy
ogórek konserwowy
papryka surowa
papryka konserwowa
szczypiorek
majonez
śmietana
sól, pieprz
Składniki pokroić w kostkę. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce i odcisnąć. Surowy ogórek pokroić i posolić, następnie też odcisnąć. Papryka najlepsza czerwona. Wymieszać i przyprawić.
Kuchnie Świata... Od kuchni

środa, 4 maja 2011

Crazy Food Art

Carl Warner Foodscape TV Ad for Hortex Frozen

Jajka faszerowane po polsku


10 jajek
6 pieczarek
1 cebula
1 bułka sucha
pęczek koperku
sól, pieprz
bułka tarta
olej
8 jajek ugotować na twardo, ostudzić, nie obierać. Przekroić jajka na połówki ostrym nożem razem ze skorupką. Wybrać ze środka jajko. Pieczarki pokroić i podsmażyć razem z cebulką. Dodać namoczoną wcześniej bułkę. Wymieszać z jajkami, wszystko posiekać (ja zmieliłam na grubym sitku w maszynce do mięsa). Dodać posiekany koperek i przyprawić do smaku. Napełniać farszem skorupki jajek, obsypać bułką tartą i smażyć na patelni do zrumienienia. Pyszne na ciepło i na zimno - doskonałe jako dodatek do zupy szczawiowej!
Jeśli zostanie nam farsz to można z niego zrobić pyszne krokiety.