środa, 20 kwietnia 2011

Wielkanoc - życzenia (auguri)


By marzenia się spełniły,
kury jaja poświęciły,
tata nam dyngusa sprawił
ksiądz nam święta błogosławił.
Byśmy w święta byli razem
jak nam na Wielkanoc każe.

Pasqua è la festa più bella al mondo e per questo vi voglio fare gli auguri. Buona Pasqua a tutti e augurissimi!

piątek, 15 kwietnia 2011

Sos tatarski

1/2 szklanki majonezu
1 łyżka chrzanu
1 łyżeczka musztardy
4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
1 ogórek konserwowy pokrojony w drobną kostkę
3 grzybki w occie drobno posiekane w kostkę
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanego koperku
sól, cukier do smaku
Wymieszać ze sobą wszystkie składniki sosu. Przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym szklanym pojemniku.

piątek, 8 kwietnia 2011

Wodzionka



2 - 3 kromki suchego chleba
o,5 l wody
sól, pieprz
główka czosnku (w zależności od gustu)
maggi
1 łyżka smalcu (najlepiej przetopiona słoninka)
Chleb pokroić w kostkę, zagotować wodę i dodać do niej posiekany czosnek. Zalać chleb wodą, przyprawić do smaku solą, ew. maggi i pieprzem. Dodać smalcu.

sobota, 2 kwietnia 2011

Makaron z tuńczykiem

1 opakowanie makaronu
1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
1 puszka kukurydzy
2 średnie cebule
200 ml śmietany 18%
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, vegeta
20 dag żółtego sera
Makaron gotujemy al dente. Na oliwie z tuńczyka podsmażamy pokrojoną cebulę i wyciśnięty czosnek. Dodajemy tuńczyka, kukurydzę i zalewamy całość śmietaną. Dodajemy sól, pieprz, vegetę. Połowę ugotowanego makaronu wykładamy do żaroodpornego naczynia, zalewamy sosem i posypujemy żółtym serem, następnie w taki sam sposób wykładamy drugą warstwę i zapiekamy 15 min w piekarniku.
Kuchnie Świata... Od kuchni

Lordi jinak