czwartek, 13 czerwca 2013

Kiełbasa i kaszanka z grilla

4 kiełbaski (zwyczajna, śląska itp.)
4 kaszanki
1 duża cebula
4 ząbki czosnki
1 duże jabłko
olej
2 - 3 łyżki dżemu (najlepszy morelowy, ale nie miałam i wzięłam wiśniowy)
harissa lub sambal oelek  (lub inna ostra pasta paprykowa) - ilość zależna od naszych upodobań
sól, pieprz ziołowy
majeranek
 Kiełbasy naciąć i posmarować glazurą zrobioną z dżemu i pasty paprykowej. Zostawić w lodówce na 2 - 3 godziny.
Folię aluminiową posmarować olejem, ułożyć na niej kaszankę, plasterki czosnku, cebuli i jabłek. Posypać pieprzem ziołowym i majerankiem. Zawinąć.
Upiec na grillu - można również w piekarniku . Pyszne z sałatką ziemniaczaną.

3 komentarze:

  1. ja od kąt jestem w Anglii to uwielbiam kaszankę i kiełbasę z grilla,

    OdpowiedzUsuń
  2. Normalnie jeszcze bym grilowała jest piwo proszę jedno

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma nic lepszego jak te specjały, świeże powietrze i piwko

    OdpowiedzUsuń