niedziela, 3 stycznia 2010

Savoir-vivre w restauracji


1) Większość źródeł uznaje, że to mężczyzna powinien wejść pierwszy do lokalu i poprowadzić do stolika. Ma to symbolizować ochronę w nieznanym środowisku. Jednak niektórzy twierdzą, że w restauracji, tak jak w innych miejscach, szarmancki dżentelmen puszcza damę przodem.
2) Kolejnym zadaniem mężczyzny jest pomoc kobiecie przy zdejmowaniu płaszcza.
3) Przy wybranym miejscu mężczyzna powinien odsunąć swojej towarzyszce krzesło.
4) Serwetkę materiałową rozkładamy na kolanach zaraz po zajęciu miejsca. Serwetkę papierową odkładamy z lewej strony talerza.
5) Jeśli osoba, z która przyszliśmy coś zamawia, a my nie jesteśmy głodni, niestety nam też wypada coś zamówić.
6) Jeśli nie znamy jakiegoś dania, nie bójmy się poprosić o pomoc kelnera czy osoby towarzyszącej. W najbardziej ekskluzywnych restauracjach, menu podawane kobietom nie zawiera cen.
7) Najbardziej wskazane jest wybranie dania „ze średniej półki", tzn. nie za drogiego ani zbyt taniego.
8) Kiedy wybierzemy wymarzone danie, informujemy o nim zapraszającego. Ten natomiast składając zamówienie powinien poprosić najpierw o danie gościa, później dopiero o swoje.
9) Sztućce zawsze ułożone są według kolejności, w jakiej podawane są dania. Dlatego zaczynając posiłek powinnyśmy użyć sztućców leżących najdalej od talerza. Do kolejnych dań używamy następnych zestawów, aż do tych najbliżej naczynia.
10) Mężczyzna może wziąć do ręki sztućce dopiero wtedy, gdy zrobi to kobieta.
11) Sztućce raz wzięte do ręki nie powinny więcej dotykać obrusa. Robiąc przerwę w jedzeniu kładziemy je, opierając delikatnie o brzeg talerza, pamiętając przy tym, że nie mogą one leżeć całkowicie na naczyniu.
12) Osoba obsłużona jako pierwsza powinna dołożyć starań, żeby jeść takim tempem, by skończyć z osobą towarzyszącą w podobnym czasie.
13) Kiedy zamówimy jedno danie, a zapraszający nas dwa, kelner zaproponuje nam przekąskę. Nie wypada odmówić
14) Kiedy skończymy jeść powinniśmy ułożyć sztućce w ten sposób żeby równolegle położone wskazywały godzinę 5:20.
15) Rachunek płaci osoba, która zaprasza.
16) Kiedy kobieta wstaje, mężczyzna powinien podać jej dłoń i pomóc odsuwając krzesło.
Na zdjęciu Art Restauracja i Kawiarnia we Wrocławiu.

2 komentarze:

  1. Wrocław jest bardzo urokliwym miastem, z niezliczoną liczbą kawiarenek i restauracji. Jeden z największych Rynków (placów) w Europie. Trzeba odwiedzić!

    OdpowiedzUsuń
  2. W restauracji jest również istotne to co zamawiamy do picia do posiłku. Woda mineralna, która jest butelkowana w szklane butelki, powinna być podawana w takiej właśnie postaci. Butelki plastikowej na stole nigdy nie stawiamy, co w niektórych restauracjach ciągle się zdarza.
    Kolejną kwestią jest harmonizacja wody mineralnej i wina. Tu istnieją wyraźne opisane zasady i wyjątki znane pod nazwą Water Codex. Jeśli nie chcemy zaprzątać sobie tym głowy możemy zdać się na kelnera

    OdpowiedzUsuń