Żadna z nich nie ma więcej niż 150 kalorii. Za to wszystkie są smaczne, zdrowe i pomagają schudnąć. Świetnie sprawdzają się, gdy masz ochotę przegryźć coś słonego lub słodkiego. Oto one: przekąski, które nie tuczą.
Sok pomidorowy
Szklankę gotowego napoju przypraw odrobiną sosu tabasco lub sosu sojowego. Do soku zjedz łodyżkę selera naciowego. Ok. 35 kcal.
Koreczki owocowo-serowe
3 dag żółtego sera pokrój w kostkę. Na wykałaczki nakładaj po kawałku sera i 2 kulki winogron. Ok. 125 kcal.
Łódeczki z cykorii
2 dag sera rokpol rozgnieć widelcem i dokładnie wymieszaj z 5 dag twarożku homogenizowanego. Masą napełnij listki cykorii. Ok. 125 kcal.
Kanapka z jajkiem
Na kromce pełnoziarnistego chleba połóż 2 listki sałaty i jajko na twardo w plasterkach. Posyp kiełkami, przypraw solą i pieprzem. Ok. 135 kcal.
Pikantne jarzynki
Jędrną surową marchewkę, po pół kalarepki i ogórka pokrój w słupki. 100 ml gęstego jogurtu wymieszaj z 2 łyżeczkami miodowej musztardy i pół łyżeczki curry. Chrup warzywa, maczając je w sosie. Ok. 130 kcal.
Ananas i jogurt
5 dag surowego ananasa drobno pokrój i wymieszaj ze 150 ml naturalnego jogurtu. Posyp po wierzchu cynamonem. Możesz też użyć ananasa z puszki, ale przekąska będzie miała 30-40 kcal więcej. Ok. 120 kcal.
Gorący bulion
Przygotuj 200 ml bulionu warzywnego z kostki, przypraw mielonym kminkiem, posyp natką. Kromkę chleba graham pokrój w kostkę i zrumień na patelni bez tłuszczu. Grzanki wsyp do bulionu tuż przed jedzeniem. Ok. 90 kcal.
Szklankę gotowego napoju przypraw odrobiną sosu tabasco lub sosu sojowego. Do soku zjedz łodyżkę selera naciowego. Ok. 35 kcal.
Koreczki owocowo-serowe
3 dag żółtego sera pokrój w kostkę. Na wykałaczki nakładaj po kawałku sera i 2 kulki winogron. Ok. 125 kcal.
Łódeczki z cykorii
2 dag sera rokpol rozgnieć widelcem i dokładnie wymieszaj z 5 dag twarożku homogenizowanego. Masą napełnij listki cykorii. Ok. 125 kcal.
Kanapka z jajkiem
Na kromce pełnoziarnistego chleba połóż 2 listki sałaty i jajko na twardo w plasterkach. Posyp kiełkami, przypraw solą i pieprzem. Ok. 135 kcal.
Pikantne jarzynki
Jędrną surową marchewkę, po pół kalarepki i ogórka pokrój w słupki. 100 ml gęstego jogurtu wymieszaj z 2 łyżeczkami miodowej musztardy i pół łyżeczki curry. Chrup warzywa, maczając je w sosie. Ok. 130 kcal.
Ananas i jogurt
5 dag surowego ananasa drobno pokrój i wymieszaj ze 150 ml naturalnego jogurtu. Posyp po wierzchu cynamonem. Możesz też użyć ananasa z puszki, ale przekąska będzie miała 30-40 kcal więcej. Ok. 120 kcal.
Gorący bulion
Przygotuj 200 ml bulionu warzywnego z kostki, przypraw mielonym kminkiem, posyp natką. Kromkę chleba graham pokrój w kostkę i zrumień na patelni bez tłuszczu. Grzanki wsyp do bulionu tuż przed jedzeniem. Ok. 90 kcal.
Sałatka owocowa
Pokrój w plastry pół jabłka i kiwi, pół pomarańczy podziel na cząstki. Wymieszaj owoce z sosem z łyżeczki miodu i łyżeczki soku cytrynowego. Ok. 145 kcal.
Koktajl ziołowy
Drobno pokrój pół surowego ogórka, posiekaj kilka gałązek świeżej natki pietruszki i koperku. Wrzuć składniki do 200 ml kefiru, dodaj szczyptę estragonu. Zmiksuj i od razu wypij. Ok. 125 kcal.
Ziemniak z sosem
Łyżkę jogurtu wymieszaj z pokrojonym kiszonym ogórkiem i świeżym koperkiem. Sosem polej ugotowanego, gorącego ziemniaka. Ok. 90 kcal.
Grzanka po góralsku
Pół kromki grahama posmaruj cienko bryndzą. Zapiecz grzankę w piekarniku (a jeżeli na patelni, to bez tłuszczu), aż ser się zrumieni. Posyp dymką. Zjedz z sałatką z pomidora. Ok. 145 kcal.
Świeże jabłko
Wybierz jędrne - to gwarancja, że było dobrze przechowywane i zachowało sporo witamin. Jedz ze skórką - w niej jest najwięcej pektyn. Ok. 70 kcal.
Oliwki z fetą
Plaster fety (3 dag) pokrój w kostkę i wymieszaj z 3 dag zielonych i czarnych marynowanych oliwek. Sałatkę posyp suszoną bazylią lub ziołami prowansalskimi. Jedz powoli, nakłuwając składniki wykałaczką. Ok. 110 kcal.
Sałatka Caprese
5 dag mozzarelli, pomidor i kawałek cukinii pokrój w plastry. Ułóż na sałacie, przypraw, polej octem balsamicznym. Ok. 85 kcal.
Pokrój w plastry pół jabłka i kiwi, pół pomarańczy podziel na cząstki. Wymieszaj owoce z sosem z łyżeczki miodu i łyżeczki soku cytrynowego. Ok. 145 kcal.
Koktajl ziołowy
Drobno pokrój pół surowego ogórka, posiekaj kilka gałązek świeżej natki pietruszki i koperku. Wrzuć składniki do 200 ml kefiru, dodaj szczyptę estragonu. Zmiksuj i od razu wypij. Ok. 125 kcal.
Ziemniak z sosem
Łyżkę jogurtu wymieszaj z pokrojonym kiszonym ogórkiem i świeżym koperkiem. Sosem polej ugotowanego, gorącego ziemniaka. Ok. 90 kcal.
Grzanka po góralsku
Pół kromki grahama posmaruj cienko bryndzą. Zapiecz grzankę w piekarniku (a jeżeli na patelni, to bez tłuszczu), aż ser się zrumieni. Posyp dymką. Zjedz z sałatką z pomidora. Ok. 145 kcal.
Świeże jabłko
Wybierz jędrne - to gwarancja, że było dobrze przechowywane i zachowało sporo witamin. Jedz ze skórką - w niej jest najwięcej pektyn. Ok. 70 kcal.
Oliwki z fetą
Plaster fety (3 dag) pokrój w kostkę i wymieszaj z 3 dag zielonych i czarnych marynowanych oliwek. Sałatkę posyp suszoną bazylią lub ziołami prowansalskimi. Jedz powoli, nakłuwając składniki wykałaczką. Ok. 110 kcal.
Sałatka Caprese
5 dag mozzarelli, pomidor i kawałek cukinii pokrój w plastry. Ułóż na sałacie, przypraw, polej octem balsamicznym. Ok. 85 kcal.
www.dziennik.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz