1 kg żeberek pokrojonych w paski
1/2 - 1 l pepsi - coli
4 - 5 zmiażdżonych ząbków czosnku
5 - 6 łyżek oleju
ew. miód
przyprawy (kolendra, tymianek, papryka słodka, chili, rozmaryn lub inne ulubione)
sól, pieprz
Żeberka posypać solą, pieprzem, przyprawami oraz natrzeć czosnkiem. Zostawić w lodówce na 1 - 2 godziny. Po tym czasie dodać do mięsa olej i pepsi (ew. miód, u mnie zabrakło). Ponownie zostawić w lodówce, aż żeberka wchłoną marynatę.
Pieczemy na grillu lub w piekarniku do miękkości.
Moje piekły się w piekarniku w 180 stopniach (ostatnio ciągle pada), marynatą (zostało jej niewiele) zalałam mięso.
Na zdjęciu w towarzystwie ziemniaków i sałatą po polsku.
1/2 - 1 l pepsi - coli
4 - 5 zmiażdżonych ząbków czosnku
5 - 6 łyżek oleju
ew. miód
przyprawy (kolendra, tymianek, papryka słodka, chili, rozmaryn lub inne ulubione)
sól, pieprz
Żeberka posypać solą, pieprzem, przyprawami oraz natrzeć czosnkiem. Zostawić w lodówce na 1 - 2 godziny. Po tym czasie dodać do mięsa olej i pepsi (ew. miód, u mnie zabrakło). Ponownie zostawić w lodówce, aż żeberka wchłoną marynatę.
Pieczemy na grillu lub w piekarniku do miękkości.
Moje piekły się w piekarniku w 180 stopniach (ostatnio ciągle pada), marynatą (zostało jej niewiele) zalałam mięso.
Na zdjęciu w towarzystwie ziemniaków i sałatą po polsku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz