wtorek, 15 czerwca 2010
Ozór na szaro
wg. Ćwierczakiewiczowej "365 obiadów"
Oczyszczony ozór ugotować w wodzie z włoszczyzną i korzeniami, a gdy już będzie miękki, ściągnąć skórę. Zrobić do tego sos następujący: parę kawałków cukru zamoczyć wodą, zrumienić na patelni, wziąć łyżkę masła, łyżkę mąki, zagotować, wlać cukier, podsmażyć razem, rozprowadzić smakiem od ozora, dodać pół szklanki wina, trochę octu, cytrynowej skórki, przecedzić, włożyć garść dobrze wymytych rodzynków i migdałów oparzonych i pokrajanych, ozór ukośnie pokrajać, włożyć w ten sos i zagotować. Ozór taki daje się zamiast potrawy.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz