piątek, 6 lutego 2009

Świeże śledzie na zimno po skandynawsku

  • 1 kg świeżych śledzi
  • mała cebula
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki kawioru
  • pół szklanki octu
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • łyżeczka białego pieprzu
  • łyżka soli

Drobno posiekaną cebulę wymieszać z majonezem, roztartym z solą czosnkiem, koperkiem, śmietaną i musztardą. Przyprawić pieprzem, dodać kawior i wymieszać. Zagotować marynatę z dwóch szklanek wody, octu i soli. Umyte i odfiletowane śledzie zalać przestudzoną marynatą i zostawić na 4 - 5 godz. w chłodnym miejscu. Wyjąć, osuszyć, ułożyć w salaterce, zalać przygotowanym sosem, przykryć, wstawić na noc do lodówki.

Tydzień Skandynawski 02-08.02.2009

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz