środa, 21 stycznia 2009

Tagine z kurczaka, oliwek i cytryny




1,5 kg kurczaka,
2 łyżki oliwy,
2 cebule,
1 ząbek czosnku,
1 cytryna,
1/4 łyżeczki kurkumy,
2 łyżeczki imbiru,
3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,
100 g zielonych oliwek,
sól, pieprz.
Oliwę wlać do dużego garnka, a następnie przełożyć do niego całego kurczaka.
Cebule posiekać, czosnek rozgnieść, cytrynę pokroić na kawałki i dodać do
kurczaka. Posypać kurkumą, imbirem, solą i pieprzem. Dobrze wymieszać i zakryć przykrywka.
Kurczaka postawić na średnim ogniu i gotować 30 min., obracając od czasu doczasu. Jeśli potrzeba dolać wody. 
Pietruszkę posiekać i dodać z oliwkami do reszty. Gotować jeszcze 45 min,
kilkakrotnie obracając. 
Piec rozgrzać do 190 C. Kurczaka przełożyć do brytfanny i piec 30 min., ażsię zrumieni. 
Odparować sos z pieczenia. Kurczaka przełożyć na półmisek, polać sosem i
przybrać plasterkami cytryny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz