wtorek, 20 stycznia 2009

Kuskus po marokańsku

  • 4 - 5 marchewek,
  • 4 - 5 korzeni pietruszki,
  • mięso wieprzowe (schab, szynka, łopatka - jakiekolwiek), ale nie dla arabów
  • pierś z kurczaka,
  • kurkuma, imbir,
  • delikat do mięs,
  • oliwa z pestek winogron,
  • kasza kuskus,
  • rodzynki.
Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojone w średnią kostkę mięso (najlepiej mieszane, ale może być tylko 1 rodzaj), podsmażyć na dużym ogniu. Dodać 3 łyżki delikatu, łyżkę imbiru i 2 łyżeczki kurkumy, zamieszać i dusić pod przykryciem 3 min, potem zalać wodą tak, by ledwie przykrywała mięso(lepiej za mało niż za dużo), dusić pod przykryciem. Kaszę przygotować wg. przepisu z opakowania na sypko dodając namoczone wcześniej rodzynki, odstawić na bok. Pietruszkę i marchewkę pokroić w paski długości ok 3-4 cm. Pokrojone warzywa wrzucić do duszącego się mięsa, dusić pod przykryciem do zmięknięcia (najlepiej gdy warzywa są al dente), doprawić przyprawami do smaku (tymi samymi, bo woda złagodzi ich intensywność). Dusić, aż woda odparuje na tyle, by pozostał rzadki, ale intensywny w smaku sos (jego gęstość można regulować delikatem i imbirem). 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz