piątek, 22 stycznia 2016

Sałatka Halama

1 główka (około 1 kg) włoskiej kapusty 
4 średnie winne jabłka (40 dag) 
sok z cytryny
sól, pieprz
majonez
musztarda
Kapustę oczyścić i drobno poszatkować. Przełożyć do cedzaka, przykryć pokrywką lub metalową miseczką i umieścić na garnku z wrzącą wodą. Uparować, aby trochę zmiękła. Dokładnie odcisnąć. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce z dużymi otworami, skropić sokiem z cytryny i wymieszać z odciśniętą kapustą. Doprawić do smaku majonezem, solą, pieprzem i musztardą - surówka powinna być pikantna!

Specjalność Pensjonatu Halama, Dom Pracy Twórczej Stowarzyszenia Autorów ZAiKS, Zakopane.
Doskonała do placków ziemniaczanych, do mięs, wędlin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz