czwartek, 1 lipca 2010
Rumtopf
Rumtopf, inaczej TUTTI-FRUTTI - owoce w rumie przygotowywane według tradycyjnej bawarskiej receptury.
W dosłownym tłumaczeniu rumtopf oznacza garnek z rumem. Przygotowuje się go od wiosny, kiedy pojawiają się pierwsze owoce, do Bożego Narodzenia, zasypując kolejne warstwy owoców cukrem i zalewając rumem 54%.
3 l rumu
2,5 kg
Czerwiec - 500 g truskawek, 500 g cukru i 0,5 l rumu
Lipiec - 250 g wiśni (niedrylowane), 250 g malin, 250 g cukru, 0,25 l rumu
Sierpień - 500 g moreli, brzoskwiń lub śliwek (lub mieszane - bez skórek i pestek), 250 g cukru, 0,25 l rumu
Wrzesień - 500 g renklod i mirabelek (jw.), 250 g cukru, 0,25 l rumu
Październik - 500 g pokrojonych i obranych gruszek, 250 g cukru, 0,25 l rumu
Po miesiącu sprawdzamy czy owoce są pokryte rumem, ew. uzupełniamy. Nie próbujemy!!!
Zjadamy na Boże Narodzenie.
Zdjęcie z Wikipedii, w moim słoju są jak na razie tylko truskawki, czekam na pierwsze maliny i wiśnie!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz