wtorek, 27 kwietnia 2010

Komunia

Pieczeń husarska
• Wołowina bez kości (zrazówka) 80 dag
• Smalec 10 dag
• Mąka pszenna 2 dag
• Zaprawa (bejca)
• Marchew mała 1 szt.
• Pietruszka 1 szt.
• Cebula 1 szt.
• Seler mały 1/4 szt.
• Woda, ocet, ziele angielskie, liść laurowy.
Nadzienie (farsz)
• Cebula średnia 3 szt.
• Masło 2 łyżki
• Bulka tarta lub chleb 3 łyżki
• Pieprz naturalny, sól
Mięso umyć, usunąć błony lub ścięgna, włożyć do zaprawy sporządzonej z wody, octu, obranych i startych na tarce warzyw oraz przypraw. Pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzin. Po upływie tego czasu w rondlu rozgrzać smalec i obrumienić na nim wyjęte
z zaprawy mięso. Obsmażone mięso dusić z dodatkiem warzyw z zaprawy, podlewając co jakiś czas woda. Gdy mięso będzie juz prawie miękkie, należy je wyjąć przekroić w ukośne plastry, nie docinając jednak do końca. W te nacięcia nakładać przygotowany ze sparzonej wrzątkiem i przetartej cebuli, bulki tartej, masła i przypraw farsz. Cebule do farszu można również pokroić i przesmażyć na tłuszczu. Mięso z nadzieniem przełożyć delikatnie do brytfanny, podlewając przetartym sosem uzyskanym z duszenia i upiec do miękkości, po czym wyjąć i pozostawić w ciepłym miejscu. W międzyczasie zagęścić sos niewielka zawiesina z maki i wody. Cieple mięso przekroić co drugi plaster, tak aby nadzienie pozostało wewnątrz pomiędzy plastrami. Podawać z młodymi ziemniakami gotowanymi z kminkiem, ziemniakami smażonymi lub kluskami, układając mięso na sos.

Roladki drobiowe z mięsem mielonym
• 4 duże piersi kurczaka,
• 60dkg mięsa mielonego,
• 4 - 6 łyżek słonecznika,
• sól, pieprz,1 łyżeczka wegety,
• 2 łyżki kaszy manny,
• 1 jajko,
• 2 ząbki czosnku ,
• 4 plastry boczku
Piersi umyć ,wysuszyć papierowym ręcznikiem. Rozbić cienko ,ale nie porozrywać, posolić i popieprzyć. Do mięsa mielonego dodać jajko, wegetę , kaszę mannę, rozgnieciony czosnek, ewentualnie doprawić solą i pieprzem, wyrobić jak mielone. Słonecznik uprażyć na suchej patelni na złoto. Mielone podzielić na 4 części . Na każdą pierś równo nakładamy mięso i obficie posypujemy słonecznikiem. Ciasno zwijamy roladki i ewentualnie spinamy wykałaczkami. Roladki obsmażamy na gorącym oleju, wkładamy do żaroodpornego naczynia i każdą przykrywamy plastrem boczku. Pieczemy około 1 godz. w nagrzanym do 200* piekarniku . UWAGI !!! Roladki najlepiej zrobić dzień przed planowanym obiadem . Jedna rolada wystarczy na 2 osoby. Przed podaniem, jeszcze zimne przekroić na połowę, wyciągnąć wykałaczki i wtedy podgrzać, najlepiej w piekarniku. Roladę można też zrobić z piersi indyka.

Pałki z kurczaka z płatkami
• nóżki z kurczaka
• przyprawa do kurczaka
• Papryka słodka
• płatki kukurydziane
• jajka do panierki
Natrzeć dokładnie umyte kawałki kurczaka przyprawą.
Pokruszyć dokładnie płatki i wymieszać je z papryką słodką (będą wówczas pikantne).
Obtoczyć kurczaka w panierce z płatków i białka jajka, tzn. najpierw moczyć
w białku, a potem obtaczać w płatkach.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 35 - 40 minut.
To danie można również podać z ryżem.

Kurczak z ziemniakami
• 4 udka kurczaka
• 8 ząbków czosnku
• młode ziemniaki
• łyżka posiekanego świeżego tymianku
• 2 cebule
• Cytryna
• 8 łyżek oliwy
• 2 łyżki musztardy
• sól, pieprz
Udka podzielić na pół. Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki.
Ziemniaki wyszorować, pokroić w ósemki.
Cytrynę sparzyć, połowę pokroić w plastry, z drugiej połowy wycisnąć sok.
Mięso posmarować 2 łyżkami oliwy, oprószyć solą i pieprzem, posypać plasterkami czosnku.
Piec 0k.20 min. w temp.180*C.
Resztę oliwy, sok z cytryny, musztardę, tymianek, resztę czosnku oraz sól i pieprz do smaku utrzeć.
Ziemniaki, cebulę i skórkę z cytryny wymieszać z marynatą, włożyć do brytfanki
z kurczakiem i piec razem jeszcze 30minut.

Schab po włosku
• schab
• ser żółty
• olej do posmarowania
• przyprawy wg uznania
• ok. 5 - 6 cebuli
• majonez
• ketchup
• papryka słodka
Mięso przygotować jak na schabowe. Następnie tak przygotowane mięso poukładać na blaszce wysmarowanej olejem. Wszystko dokładnie posypać przyprawami według uznania. Na to wyłożyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę i dokładnie posmarować majonezem. Na to wszystko posypać starty żółty ser. Polać ketchupem i posypać papryką słodką. Piec około 40 minut. Podawać z pieczonymi ziemniakami.

Przykładowe menu na uroczystość rodzinną:
Wariant I
Dania gorące:
• Rosół z domowym makaronem
• Polędwica wieprzowa w sosie serowym
• Szaszłyki z kurczaka z owocami
• Kawałki łososia w sosie cytrynowym
• Bukiet warzyw gotowanych na parze i małe ziemniaki
• Bukiet surówek (kapusta pekińska, marchewka, czerwona kapusta gotowana)
Zimne przystawki:
• Schab w galarecie
• Indyk w maladze
• Patery mięs pieczonych i wędlin (schab ze śliwką, indyk z fetą i bazylią, pasztet z oliwkami, rolada z karkówki ze szpinakiem, szynka, kabanosy)
• Deska serów
• Sałatki (sałatka farmerska z brokułów i kalafiora z pieczarką, sałatka
z pomidorów i mozzarelli w sosie bazyliowym, sałatka nicejska)
• Tatar z ogórkiem i grzybkami
Deser
• Owoce na lustrze w sosie czekoladowym
• Drobne ciasteczka (mini ptysie, eklerki, babeczki, rożki z jabłkiem)
Wariant II
Dania gorące:
• Rosół z domowym makaronem
• Kotlet schabowy z pieczarkami
• De Volaille z żółtym serem
• Filet z indyka z ananasem
• Bukiet warzyw gotowanych na parze i małe ziemniaki
• Bukiet surówek (kapusta pekińska, marchewka, czerwona kapusta gotowana)
Zimne przystawki:
• Schab po warszawsku w galarecie
• Patery mięs pieczonych
• Koreczki śledziowe po kaszubsku
• Sałatki (jarzynowa w szynce, grecka, ateńska, pomidory z mozzarellą)
Deser
• Owoce na lustrze w sosie czekoladowym

Kurczak w cieście francuskim
• 1 pierś z kurczaka,
• ciastko francuskie (2 płaty o wymiarach ok. 15x25 cm),
• 2 plastry żółtego sera,
• 2 plasterki szynki,
• 1 jajko,
• oregano,
• sól, pieprz.
Pierś kroimy na dwie równe części. Każdą z nich solimy, pieprzymy i "oreganujemy".
Ciasto francuskie przycinamy do odpowiednich rozmiarów, kładziemy na posypaną mąką blaszkę i na 10 minut wkładamy do lodówki, żeby się nam nie rozpłynęło w trakcie przygotowań.
Po tym czasie wyjmujemy i nacinamy w następujący sposób: z każdej strony, wzdłuż dłuższego boku robimy nacięcia ok. 8 cm, w odstępach co 1,5 - 2 cm; po środku ciasta mają zostać jakieś 4 - 5 cm niepocięte.
Na tak przygotowanym cieście kładziemy pierś, na nią plasterek sera, a na wierzch szynkę. (W innej wersji na pierś idą podsmażone z cebulą pieczarki i plasterek sera żółtego).
Zabieramy się do zaplatania paseczków ciasta (na zmianę prawy, lewy, prawy, lewy...). Pomiędzy paseczkami powinny zostać maleńkie przerwy, aby kurczak mógł odparować podczas pieczenia.
Gotowe paczuszki wkładamy na 15 minut do lodówki do lodówki, a potem smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 25-30 minut. Paczuszki powinny zrobić się złociste i kruchutkie :)

Schab w panierce z orzechów
Kotlety rozbijamy. Trzeba przygotować jajka, łyżkę musztardy, Vegete, trochę maślanki (można ją zastąpić śmietaną wymieszaną z mlekiem) no i przyprawy pieprz itp. wkładamy do tego nasze schabowe i odstawiamy na całą noc (to ważne bo kotlety ładnie wtedy przejdą).
Panierka z orzechów:
orzechy włoskie zsiekać w robocie kuchennym dość drobno, ale bez przesady. Orzechy wymieszać z pieprzem, odrobiną soli i papryką ostrą (ale nie dużo by nie było zbyt ostre, bo nie każdy lubi. Nasze "wyleżane" kotlety maczamy w naszej panierce i gotowe!

Trójkątne kotlety w waflu
• 0,5 kg. mielonego mięsa
• paczka grubych, kwadratowych wafli
• jajka i bułka do panierki
Mięso przyprawić jak na zwykłe mielone kotlety, ale bez bułki . Na suchym waflu rozsmarować część mięsa i przykryć drugim, to samo zrobić z kolejnymi waflami, tych grubych wafli zazwyczaj w paczce jest 4 szt.
Każdy wafel przeciąć na 3 pasy, te - na 3 kwadraty, a kwadraty w poprzek na trójkąty.
Trójkąciki maczać w jajku i bułce i smażyć na patelni.
Do mielonego można dodać podsmażonych pieczarek, cebulki, żółtego sera czy co kto lubi, można również podwójnie panierować.
Wychodzi ich bardzo dużo za małe pieniądze, świetnie smakują z czerwonym barszczem.
Kotlety można zrobić wcześniej i zamrozić, nie tracą na smaku.

Torcik z mięsa mielonego
Ciasto:
• 15 dag sera białego
• 6 łyżek mleka
• 6 łyżek oleju
• 2 szklanki mąki
• mały proszek do pieczenia - 15g
Twaróg przecisnąć przez praskę lub zmielić. Dodawać ucierając pałką 6 łyżek mleka, 6 łyżek oleju, szczyptę soli.
Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. Jeśli jest za suche, dodać trochę śmietany.
Rozwałkować w prostokąt 50cm na 25 cm, posmarować masą mięsną.
Zwinąć ciasto w roladę od dłuższej strony, pokroić na 10 plastrów grubości 5 cm każdy.
Masa mięsna:
• 1 cebula
• 15 dag sera żółtego goudy
• pół pęczka natki pietruszki
• 1 białko
• 60 dag mięsa mielonego
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• sól, pieprz
Cebulę i zieloną pietruszkę drobno pokroić, ser żółty pokroić w kostkę. Do mięsa mielonego dodać białko surowe, wyrobić.
Dodać pozostałe składniki, koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem. Dokładnie wyrobić.
Pokrojone ślimaczki poukładać w wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy
26 cm lekko spłaszczyć ręką i posmarować żółtkiem rozrobionym z 1 łyżką mleka.
Wstawić do nagrzanego piekarnika - temperatura 180-200* i piec przez 40 - 45 minut.

Pieczona karkówka
• 1,20 kg karkówki
• ½ kg pieczarek (grzybki suszone)
• 3 cebule
Zalewa
• 2,5 łyżki maggi
• 5 łyżek cukru
• 5 łyżek octu, może być winny lub jabłkowy
• 4 łyżki koncentratu pomidorowego
• 7 - 8 łyżek wody
Mięso pokroić w plastry o grubości 1cm i posypać czerwonym Delikatem Knorr. Odstawić na 3 - 4 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki panierować w mące i obsmażyć z obu stron. Układać w żaroodpornym naczyniu. Pieczarki pokroić w talarki, a cebulę
w krążki, po czym wyłożyć na mięso. Przygotować zalewę ze składników i polać równomiernie mięso. Piec w piekarniku przez 1 godz. i 15 minut.

Placuszki z piersi drobiowej
• 1 podwójna pierś z kurczaka - pokrojona w kostkę
• 20-30 dag pieczarek - pokrojone w kostkę
• 2 łyżki kaszy manny
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 2 jajka - oddzielić żółtka od białek, białka ubić na pianę
• przyprawy według uznania - sól, pieprz, curry lub czosnek
Wszystko wymieszać. Kłaść łyżką ta masę na rozgrzany olej i smażyć na złoto, jak racuszki

Placuszki z piersi z kurczaka
• pierś z kurczaka
• 2 jajka
• 3 łyżki majonezu
• łyżka maki ziemniaczanej
• 5 dag startego żółtego sera
• wegeta
• pieprz mielony
• majeranek
• bazylia
• oregano
Pierś kurczaka umyć pokroić w drobną kostkę. Pozostałe składniki dokładnie wymieszać dodać mięso i odstawić na 30 min do lodówki. Smażyć placuszki na rozgrzanym oleju.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz