niedziela, 20 grudnia 2009

Śledzie w majonezie wg Bożenki


1 kg śledzi solonych (jeśli bardzo słone to należy wymoczyć je w mleku minimum 1 godz.)
1 kg cebuli cukrowej lub białej
0,7 majonez Winiary lub Kielecki
pieprz mielony biały lub czarny (ok 1 torebkę)
ZALEWA:
3 małe listki laurowe
5 - 7 ziarenek ziela angielskiego
10 - 15 ziarenek prawdziwego pieprzu
50 ml (kieliszek) octu
100 ml (2 kieliszki) wody
 
Śledzie po namoczeniu pokroić w małe dzwonki. Cebule pokroić w plastry (po skrojeniu "wytłamsić" cebule ręką). Zalewę zagotować do wrzenia a następnie ostudzić. Ostudzoną zalewę miksujemy z majonezem w osobnym pojemniku. Układamy warstwę cebuli następnie warstwę śledzi. Śledzie intensywnie posypujemy pieprzem (nie bać się , że damy za dużo, gdyż zalewa załagodzi smak). Ponownie układamy warstwę cebuli, potem śledzi i posypujemy pieprzem i tak, aż do wypełniania miski. Na sam wierzch wlewamy zalewę octowo - majonezową i odstawiamy do lodówki na min. 4 godz. lub lepiej na całą noc.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz