![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgHUTPmI77Xj8ESHZEWeIOnJ8NOnFbckWr07z67MOOwSZ9U1rU09WNGDnimhWT_yVMfyZ537xPxRh5wmXmKiy4JtJTM14C4c3k6dQ4Q8ka2ActJg9qs0Ak5pYfLuzjRKBb_cMVGv-wxfi4B/s400/781px-Adjika_in_a_can.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgwDqdLL98xQee4wrOTysL5uiHzNvODd9_An4ZXiaNQALuBriaVZSqjLbDyDCrr-_tdaefBGpsvXDjywc1idcvZ2Kdy6T-IFXdjidh1kaXBTY7NaKUHgVwYNBT3nPBSCqCsnzzpiWEb8PT7/s400/800px-Adjika_e-citizen.jpg)
Adżika - pasta z czerwonej papryki z dodatkiem m.in. pomidorów i czosnku. Dodatek kulinarny wywodzący się z kuchni kaukaskiej i popularny w Gruzji, Abchazji, Turcji oraz Rosji.
3 kg pomidorów
1/2 kg marchwi
1/2 kg jabłek
1/2 kg czerwonej papryki
1/2 kg cebuli
6 główek czosnku
10 ostrych papryczek
1/2 szklanki cukru
1 szklanka oleju (lub oliwy)
2 łyżki soli
Warzywa pokroić w kostkę - i wszystkie razem - udusić, (pomidory w całości - ze skórą, jabłka też ze skórką, tylko pozbawione gniazd nasiennych, papryka bez gniazd nasiennych, ostre papryczki - w całości).
Dusić ok. 3 godziny, a pod koniec dodać olej.
Po ostudzeniu całość zmiksować, podgrzać mocno - i do słoiczków.
Pasteryzować 10 - 15 min.
Zdjęcia z Wikipedii.
![Sezon na jałbka 2](http://zmiksowani.pl/image/miks/fcb6fea8b7a1668a543c29ccb032c076.jpg)
![Warzywa psiankowate](http://zmiksowani.pl/image/miks/2ee4e7ab04e3a22e60e76f2dd121c23b.jpg)
![Akcja przetwory 2011](http://zmiksowani.pl/image/miks/a9c7e0b4cdd30b3148c3bce6dade258d.jpg)
![Paprykujemy 2](http://zmiksowani.pl/image/miks/a39c7bf8b2f1b365edd7c1f18a2a13b9.jpg)
![Kuchnie Świata... Od kuchni](http://zmiksowani.pl/image/miks/554896710faf7d5791a9e9406c8e9e3c.jpg)
![Domowy wyrób](http://zmiksowani.pl/image/miks/d5853fc572db419a3bf4989b1c9f4d42.jpg)
Ciekawe połączenie. Nie miałam jeszcze okazji próbować Adżiki ale zapowiada się smacznie :)
OdpowiedzUsuńmoja wyszła mniej czerwona - może to zależy od odmiany pomidorów, bo użyłam te owalne; syn stwierdził, że doskonała do makaronu i dodaje ją do podsmażonego mięsa
OdpowiedzUsuńi jak ktoś nie lubi ostrego to można dać mniej papryczek
Przepisy na gotowanie potraw http://cogotowac.pl/
OdpowiedzUsuń