![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhY7BO2LWx4GG1hiMJWusAdwVLyFqYrx0oYtT8g68b5LPbPmECTbh6zxipTuQLS9a6I6MAdLk-3Qa6DzeUX7HYCIOU_BKDeBZvgFPRTlDrHFPpwK2oslzXUbO63uX0T6KehK5X0y-WWv-f9/s400/Zdj%25C4%2599cie0381.jpg)
1 kg kapusty kiszonej
kostka grzybowa lub grzyby suszone i wywar z nich (wtedy nim zalewamy)
2 cebule drobno posiekane
liść laurowy, ziele angielskie
pieprz, maggi
olej lub smalczyk
W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę i pokrojoną kapustę (ew. odciśniętą). Podsmażamy ją, żeby część kapusty zrobiła się ciemno - brązowa, (ale nie na węgiel).
Gdy kapusta będzie rumiano - brązowa dolewamy wodę (tak aby ją lekko zakryła). Dodajemy kostkę grzybową, listki laurowe i ziarenka ziela. Dusimy bez przykrycia do momentu aż woda wyparuje.
Przyprawiamy pieprzem i kilkoma kroplami maggi.
Oczywiście możemy ją zasmażyć, ale ja nie lubię.
Jeśli dodamy trochę grzybów suszonych (namoczone i posiekane) to będzie wersja wigilijna).
![](http://durszlak.pl/system/campaign/banner/51/embed_RrGwiQjNyWGWlCrnEBouPSDI3varEwzz.jpg)
![Wigilia - zapraszamy do stołu](http://zmiksowani.pl/image/miks/3be8690785f4c8f553e7eeb338e0ecb9_v2.jpg)
![](http://durszlak.pl/system/campaign/banner/62/embed_qUGZCe4xBqAZZfL0hx5LgtIWLMyxqwzz.jpg)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz