piątek, 28 października 2011

Makaron z szynką, śmietaną i groszkiem

200 g makaronu tagliatelle
100 g szynki gotowanej
50 g groszku zielonego (świeży lub mrożony)
1 mała cebula
1/2 szklanki rosołu
100 ml śmietany
sól, pieprz
oliwa
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie - nie rumienimy. Szynkę kroimy na kwadraciki, dodajemy groszek wraz z kilkoma łyżkami rosołu. Wszystko mieszamy i gotujemy na małym ogniu ok. 15 min. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Na koniec dodajemy śmietanę. Makaron przyrządzamy wg. przepisu na opakowaniu. Mieszamy z sosem i podajemy.
Jeśli sos wydaje nam się za gęsty dodajemy parę łyżek wody z gotowania makaronu.
Kuchnie Świata... Od kuchni

3 komentarze:

  1. Pysznie wygląda.
    Mam tylko jeszcze pytanie.
    Czy groszek z puszki będzie się nadawał?

    OdpowiedzUsuń
  2. z puszki też będzie dobry, ale nie ma tego pięknego, zielonego koloru

    OdpowiedzUsuń