piątek, 14 października 2011

Schiacciata con l'uva

Placek z winogronami lub focaccia z winogronami
35 dkg mąki pszennej
10 g świeżych drożdży
ok. 200 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy
sól, cukier
500 g małych, ciemnych winogron
2 łyżki świeżego, posiekanego rozmarynu
4 łyżki cukru
Wyrobić ciasto drożdżowe i po wyrośnięciu podzielić na 2 części, rozwałkować. Formę wyłożyć pierwszą warstwą ciasta, ułożyć na niej połowę winogron, posypać cukrem i rozmarynem. Na winogronach rozłożyć drugą warstwę ciasta, ułożyć na niej pozostałe winogrona, posypać cukrem i rozmarynem. Wierzch ciasta można dodatkowo polać oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 180 - 200°C przez ok. 30 min.
Nawet nie przeszkadzają pestki w winogronach.
W Toskanii ciasto to robi się w czasie winobrania, u mnie w domu to ciasto zjadamy na podwieczorek lub śniadanie.
Pyszne.
Kuchnie Świata... Od kuchni Ciasta Świata

5 komentarzy:

  1. takie zatopione w cieście.. zapowiada się pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Te winogrona w cieście naprawdę intryguja...

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo smakowicie i interesująco tu u Ciebie. Porozglądam się troszkę bo widzę tu sporo ciekawych pomysłów. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja właśnie robię go dzisiaj! Ciekawe jak wyjdzie? Twój wygląda super! Tylko mój się piecze już 50 minut zgodnie z przepisem z Gazety Wyborczej - buuu - lecę go wyłączyć...

    OdpowiedzUsuń
  5. ja powinnam dać więcej winogron, ale w smaku pyszne i zaskakujące, to ten rozmaryn!

    OdpowiedzUsuń