Przepis znaleziony w Internecie, w oryginale robiony z cukinii, ale ja mam nadmiar kabaczków :)
1 kg obranego, oczyszczonego (miąższ wydrążony) i pokrojonego w kostkę kabaczka
1/2 kg cukru
opakowanie cukru waniliowego
3 goździki
łyżeczka kwasku cytrynowego
1 l wody
Wodę gotujemy z kwaskiem cytrynowym, studzimy. Zimnym płynem zalewamy kabaczka i delikatnie przyduszamy - tak aby płyn przykrył cukinię. Odstawiamy na 24 h.
Po tym czasie odlewamy płyn do garnka, dodajemy resztę składników i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy kabaczka. Gotujemy razem ok 5 minut.
Przekładamy do słoików tak, aby zalewa dobrze przykryła kabaczka.
Pasteryzować 15 minut od momentu wrzenia.
Ciekawy pomysł. Smakuje podobnie do ananasa ?
OdpowiedzUsuńtrochę, ale mnie smakuje; może dodać olejku ananasowego - jeśli taki jest?
OdpowiedzUsuńHmmm nie wiem czy jest bo do tej pory nie widziałam takowego ale czego w dzisiejszych czasach nie ma ;D
OdpowiedzUsuń