sobota, 22 października 2011

Zapiekanka z łopatki

0,5 kg łopatki (lub karkówki)
1 kg ziemniaków
1 cebula
30 - 40 dkg pieczarek
1 mała czerwona papryka
30 dkg sera żółtego
3/4 szklanki sosu pomidorowego lub keczupu
przyprawy: gałka muszkatołowa, papryka słodka, pieprz, sól, czosnek suszony, curry
Sos czosnkowy
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Ziemniaki obrać i pokroić w 0,5 cm plastry. Rozłożyć na dnie naczynia żaroodpornego i przyprawić solą, pieprzem i gałką.
Łopatkę pokroić w plastry i rozbić je dość cienko (do 0,5 cm.), rozłożyć na ziemniakach i posypać solą, pieprzem, papryką, czosnkiem. Na to dać keczup.
Cebulę pokroić w półplasterki i ułożyć na mięsie, a na cebulę dać pokrojoną w kostkę paprykę i grubo posiekane pieczarki.
Przygotować sos czosnkowy z podanych składników ( czosnek przecisnąć lub posiekać ) i polać zapiekankę.
Wstawić do piekarnika i piec 45 min pod przykryciem w temp 200 stopni. Po tym czasie posypać serem i dopiec, aż się stopi, już bez przykrycia.
http://www.wielkiezarcie.com/recipe52212.html
Przepis znalazłam na Wielkim Żarciu, ale trochę go zmieniłam. Zamiast keczupu użyłam sos paprykowy wymieszany z adżyką (z mojej spiżarni).
Ser na wierzch dałam w plasterkach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz