200 g makaronu tagliatelle
100 g szynki gotowanej
50 g groszku zielonego (świeży lub mrożony)
1 mała cebula
1/2 szklanki rosołu
100 ml śmietany
sól, pieprz
oliwa
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie - nie rumienimy. Szynkę kroimy na kwadraciki, dodajemy groszek wraz z kilkoma łyżkami rosołu. Wszystko mieszamy i gotujemy na małym ogniu ok. 15 min. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Na koniec dodajemy śmietanę. Makaron przyrządzamy wg. przepisu na opakowaniu. Mieszamy z sosem i podajemy.
Jeśli sos wydaje nam się za gęsty dodajemy parę łyżek wody z gotowania makaronu.
to musi byc pycha:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńMam tylko jeszcze pytanie.
Czy groszek z puszki będzie się nadawał?
z puszki też będzie dobry, ale nie ma tego pięknego, zielonego koloru
OdpowiedzUsuń