Biała kapusty (1/2 - 1/4 główki - zależy od wielkości)
1 cebula
1 jabłko kwaśne
1 łyżka mąki
4 łyżki oleju lub smalcu (do podsmażenia cebuli i do zasmażki)
1/2 łyżeczki kminku
1/2 szklanki wody
ocet
cukier
sól, pieprz
Obraną z zewnętrznych liści, pozbawioną grubych żył kapustę szatkujemy, oprószamy solą i odstawiamy na 10 minut..
Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli dodajemy kapustę, pokrojone w drobne kawałki jabłka obrane ze skóry, podlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy do miękkości - nie rozgotować!
Do ugotowanej kapusty dodajemy kminek, doprawiamy solą, pieprzem i ew. octem.
Na oleju zasmażamy mąkę, dodajemy zasmażkę i jeszcze raz zagotowujemy.
Kapustę podajemy na gorąco - klasycznie do schabowego.
1 cebula
1 jabłko kwaśne
1 łyżka mąki
4 łyżki oleju lub smalcu (do podsmażenia cebuli i do zasmażki)
1/2 łyżeczki kminku
1/2 szklanki wody
ocet
cukier
sól, pieprz
Obraną z zewnętrznych liści, pozbawioną grubych żył kapustę szatkujemy, oprószamy solą i odstawiamy na 10 minut..
Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli dodajemy kapustę, pokrojone w drobne kawałki jabłka obrane ze skóry, podlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy do miękkości - nie rozgotować!
Do ugotowanej kapusty dodajemy kminek, doprawiamy solą, pieprzem i ew. octem.
Na oleju zasmażamy mąkę, dodajemy zasmażkę i jeszcze raz zagotowujemy.
Kapustę podajemy na gorąco - klasycznie do schabowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz