sobota, 29 października 2011

Kiszone cytryny

8 cytryn (tyle zmieściło mi się w litrowym słoiku)
gruboziarnista sól morska (użyłam zwykłej soli)
listek laurowy
kilka ziaren czarnego pieprzu
kawałek laski cynamonu
2 goździki
kilka nasion kolendry
Wyszorowane cytryny przekroić najpierw wzdłuż na pół, nie dochodząc do końca, a potem jeszcze raz przekroić, tak, by powstały połączone z jednej strony ćwiartki. Rozchylić ćwiartki cytryn i nasypać do środka sól. Włożyć cytryny do słoika, przyciskając, by jak najściślej je upakować. Dodać przyprawy. Cytryny w trakcie wkładania puściły dużo soku, zamknąć i odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Po tygodniu nadają się do spożycia, ale można je w lodówce przechowywać znacznie dłużej. Używamy je do potraw z mięsa np. tagine. Usuwa się miąższ i bierze tylko skórkę, są bardzo aromatyczne!
Kuchnie Świata... Od kuchni Domowy wyrób

1 komentarz:

  1. Wiórki ze skórki kiszonej cytryny, wybornie podnoszą smak gremolaty podawanej do duszonej w białym winie giczy cielęcej :-)

    OdpowiedzUsuń