![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh_6vQVzbU9fgd9g9Nn4AZWdHyIDzyGk-5xzpqXuTJ3fHmK3FZ-SR8szI6x1BoarcBzjZe2foArSfMfs7yyXbkqqCbdGZdM3s_dM-hYxFvGaCco9_Ql93gHhvsfIDdBHJQ1TK7CuNFuQRXl/s400/343px-Tabasco_sauce.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjVbObvUdA3ViXF87uly6-yI2cEdqveTj4_1UlEs_BpaKBagsCxF1mYfo_Q-abkvMQLNeqzgko0cT7U3DKuoIOdaZslTT2rUFU7NbJEiUhd1iJJ5V5OeVFksxW0JFPwRHIFFhTqQbgmBOii/s400/tabasco_galerie.jpg)
Tabasco - rodzaj ostrej przyprawy, otrzymywanej z jednej z odmian papryki owocowej, mającej owoce o długości 3-5 cm. Słowo tabasco znaczy "wilgotna ziemia" i jest powszechnie znane dzięki "sosowi Tabasco" - nazwa ta jest zastrzeżona dla rodziny McIlhenny c.o. mającą wyłączność na produkcję owego sosu pod nazwą TABASCO od połowy XIX wieku. Sos Tabasco powstaje wyłącznie z naturalnych składników. Zgodnie z recepturą, opracowaną w 1868 roku, dojrzałe papryczki miażdżone są z solą, następnie dojrzewają w dębowych beczkach przez 3 lata, po czym mieszane są z octem winnym.
http://www.tabasco.com/main.cfm
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz